Artrofibrozis travmaya veya geçirilmiş bir ameliyata bağlı eklemde reaksiyon olarak fazla iyileşme dokusunun oluşmasıyla görülür.
İçindekiler:
Artrofibrozis Nedir?
Artrofibrozis varlığında ameliyatta oluşan fazla skar (yara) dokusu eklemde hareket kısıtlılığı ve ağrıya sebep olur. Omuz, el bileği, ayak bileği gibi birçok eklemde görülmekle birlikte sıklıkla dizde görülmektedir. Geçirilmiş artroskopik işlemlerden sonra rehabilitasyon sürecinin iyi geçmemesi ve biyolojik nedenler birleştiği zaman eklemde hareket kısıtlılığı görülür.
Artrofibrozis Belirtileri
Artrofibrozisde eklemde hareket kısıtlılığı en belirgin semptomdur. Eklemde inflamasyona bağlı şişlik, ağrı görülür. Diz ekleminde bükme ve düz uzatma da kayıp görülür. Donuk diz olarak da ifade edilen bu durum hareketler normal açıklığa göre oldukça azalmıştır.
Artrofibrozis Tedavisi
Artrofibrozisde öncelik medikal tedavi ve fizik tedavidir. Medikal tedavide ödem azaltıcı ilaçlar tabletler ve jeller kullanılır. Fizik tedavide pasif germe egzersizleri, patella mobilizasyonu, CPM cihazı ile eklem hareketi artırılması yapılır. Fizik tedavi ve medikal tedavi başarısız olduğunda veya yeterli eklem hareket açıklığı elde edilemediğinde cerrahi tedaviler planlanır.
Artrofibrozis Ameliyatı
Diz eklem artrofibrozis tedavisinden yapışıklıkların gevşetilmesi işlemi yapılır. Diz kapağı çevresi yapışıklıklar artroskopik olarak gevşetilir ve diz kapağı hareketlendirilir. Anestezi altında yapılan zorlayıcı hareketler kuadriseps ve patellar tendona zarar vererek yeni bir travmaya ve yeni bir skar dokusuna sebep olabilir.
Eklem kapsülündeki yapışıklıkların açılması için diz eklemine 2 adet minik kameraların gireceği kadar delik açılır. Bu deliklerin birinden kamera ile görüntüleme diğeri ile kapsül, tendon ve diz kapağı gevşetme yapılır. Kamera yardımı ile yapışıklıklar temizlenir.
Artrofibrozis Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Artroskopik gevşetme ameliyatında açık ve uzun bir kesi yoktur. Açılan delikler 10 günlük bir süreçte iyileşir. Yaralar iyileştikten sonra yıkanabilir. Bu süreçte pansuman yapılır.
Artrofibrozis ameliyatından sonra doğru ve etkili bir fizik tedavi en önemli aşamadır. Fizik tedavide geç kalınırsa ameliyat ile elde edilen hareket açıklığı tekrar kaybedilebilir. Fizik tedavi çok ağrılı geçiyorsa yatarak ağrı kesici katater kullanılarak fizik tedavi devam edebilir.