Diz Protezi Ameliyatı Kimlere Uygulanabilir? Sonrası Hayat?

 

Diz protezi ameliyatı diz kireçlenmelerinde cerrahi tedavi olarak uygulanır. Diz kireçlenmeleri ameliyatsız tedavilerden fayda görmediğinde protez cerrahisi yapılır. Diz protezi eklem hareket kısıtlığı ve ağrıyı azaltmak için yapılır. Aynı seansta bacak eğriliği düzeltilir. Hastanın yaşam kalitesi ve diz fonksiyonları düzeltilir. Ameliyat sonrası hasta basarak yürüyebilir.

 

 

Diz Protezi Ameliyatı Nedir?

Diz Protezi Ameliyatı (Total Diz Artroplastisi) bozulmuş eklem yüzeylerinin cerrahi ile çıkarılarak ortopedik diz protezi implantlarının konulmasıdır. Bu ameliyatta eklem kireçlenmeleri temizlenir. Yumuşak doku dengesi sağlanır. Eşlik eden bacak eğrilikleri aynı zamanda ve seansta düzeltilir. Stabil bir diz eklemi elde edilerek daha konforlu bir yaşam sağlanması hedeflenir. Daha önce sıvı diz protezi yapılmış hastalara eklem yıkaması yapılarak diz protezi ameliyatı uygulanabilir.

Uyluk ve kaval kemiklerinin diz eklemini oluşturan bozulmuş eklem yüzeylerinin cerrahi teknikler ile çıkarılması. Ve yerine metal ve polietilen malzemelerden oluşan ortopedik implantların konulduğu bir operasyondur. Bu ameliyatta kaval kemiği üst ucuna metal implant çimento yardımı ile tutturulur. Uyluk kemiği alt ucuna metalik implant çimento yardımı ile tutturulur. Daha sonra bu iki metal implant arasına polietilen implant yerleştirilir ve eklem kontrolü sağlanır.

 

Diz Protezi Ameliyat Nasıl Yapılır?

Bu ameliyat açık bir ameliyattır ve 10-15 cm kesi kullanılarak yapılır. Diz eklemine ulaşılır. Kireçlenmeler temizlenir. Yumuşak doku dengesi sağlanır. Kemik kesileri yapılır. Dizde şekil bozukluğu ve deformiteler varsa düzeltilir. Uygun dizilim elde edilir. Her hastaya gerekli olan implantın boyutları farklılık gösterebilir. Hastanın eklemine uygun boyutta protezlerin deneme implantlarla uygun boy seçimi yapılır. Daha sonra orijinal implantlar açılarak diz eklemine takılır.

Ameliyatta kullanılan metal implantlar uyluk kemiği ve kaval kemiğine sement dediğimiz çimento yardımı ile tutturulur. Bu kemik çimentosunun antibiyotikli ve antibiyotiksiz olmak üzere farklı çeşitleri mevcuttur. İleri evre diz kireçlenmesi olgularında hastanın ağrı şikayetinin sonlanmasını sağlanır. Ayrıca kaybettiği diz fonksiyonunun tekrar kazanılmasını sağlanır. Ve günümüzde sıklıkla ve başarıyla uygulanan bir ameliyattır. Son yıllarda uygulanan diz protezinin ömrü ortalama 20-25 yıldır.

Total diz protezi ameliyatı olan hastalara genel anestezi veya spinal anestezi uygulanabilir. Ameliyat esnasında turnike kullanımı yaygın olarak yapılmaktaydı ancak son dönemlerde terk edildi. Turnike ile ameliyat yapmak operasyon esnasında daha az kanama ve görüş alanı sağlar. Ancak turnike kullanımı kuadriseps kasın zayıflamasına ve bacakta oluşturduğu iskemik ağrı nedeniyle artık yaygın olarak kullanılmaz.

 

Total Diz Protezi Ameliyatı

Total Diz Protezi Ameliyatı

 

Diz Protezi Ameliyatı Kimlere Uygulanabilir?

Diz kireçlenmesine bağlı olarak şiddetli ağrı ve fonksiyon kısıtlılığı olan hastalarda uygulanır. Önce ilaç tedavisi, fizik tedavi ve diz eklem içi enjeksiyon tedavi yöntemlerinin denenir. Tüm bu tedavi seçeneklerinin başarısız olduğu durumlarda en uygun seçenek operasyondur. Diz kireçlenmesi ilerlediği zaman hastanın ağrıları artar. Öncelikle yol yürüme mesafesi kısalır. Hasta uzun süreli ayakta kalamaz, zamanla gece ağrıları başlar ve yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Hasta tedavi görmezse zaman içerisinde bacakta eğilmeler başlar. Hastaların bir kısmı ağrıdan yürüyemez bir kısmı da bacak eğriliği ve şekil bozukluğundan yürüyemez.

Bacak eğriliği parantez bacak veya X bacak şeklinde olabilir. Önden bakıldığı zaman bacakta eğrilik olup olmadığını net bir şekilde görebilirsiniz. Diz kireçlenmesinde en sık karşılaştığımız bacak eğriliği parantez bacak şeklindedir. Bazen yandan bakıldığı zaman hareket kısıtlılığına bağlı bacakta düz uzatamama ve bükük diz görülür. Bu ameliyat içerisinde diz ekleminden kaynaklı bacak eğrilikleri de düzeltilir. Dışarıdan bakıldığı zaman fonksiyonel ve düz bir bacak elde edilmesi planlanır. Bu hasta grubu kireçlenmesi ilerlemiş, medikal tedavilerden fayda görmeyen mekanik şikayeti olan hastalardır ve cerrahi tedavi önerilir.

 

Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Hayat Nasıldır?

Diz protezi ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde hastaya medikal tedaviler, yara bakımı ve egzersiz programı öğretilir. Bu ameliyattan sonra 2-3 gün hastanede kalınır. Yara bakımı 15 gün sürer. Gün aşırı pansuman yapmak gereklidir. Bu süreçte yara ıslanmamalıdır. Su geçirmez bant yapıştırılıp duş alınabilir. Sonrasında kontrol amaçlı pansuman yenilenmelidir.

15. gün yara kontrolünde her şey yolunda ise yara temiz ise normal duşa izin verilir. Duş suyu ılık olmalıdır. Egzersiz programının 2 önemli tarafı vardır. Öncelikle diz eklem hareket açıklığı sağlanmalıdır. Ekstansiyon dediğimiz bacak uzatma ve düzleştirmede kayıp olmamalıdır.

Fleksiyon dediğimiz düz bükmede ise 90-120 derece bükme yeterlidir. Bu hareket açıklığı ameliyattan sonra kısa sürede sağlanmalıdır. Rehabilitasyon programının ikinci önemli kısmı ise bacağın kuvvet kazanmasıdır. Kuadriseps kası dediğimiz uyluk ön bölümündeki kasın kuvvetlenmesi erken fonksiyonel yaşama dönüş için çok önemlidir. Bu kasın kuvvetlenmesi ve egzersizleri ameliyat öncesi hastaya öğretilirse ameliyat sonrası rehabilitasyon çok daha kolay geçmektedir.

Bu anlamda Ortopedi İstanbul olarak bu egzersizlerin ameliyat öncesi hastaya öğretilmesi öneriyoruz. Ve egzersiz eğitimi verilmesini özellikle dizde tavsiye ediyoruz. Ameliyat sonrası süreçte bükük diz yürüyüşü gelişmemesi için hastaya topuk yürüyüşü öğretilmelidir. Hastalar uygun bir cerrahi tedavi sonrasında ağrısız ve fonksiyonel bir diz eklemine bir ay sonra kavuşmaktadırlar. Rehabilitasyon süresinin tamamlanmasının ardından hastalar, ameliyatlı dizleri ile tüm diz hareketlerini yapabilirler.

Bazı hastalardan çömelerek namaz kılabilir miyiz şeklinde sorular gelmektedir. Bu ameliyattan sonra diz üstüne çömelme önerilmez. Namaz kılma tabure kullanılarak tamamlanır. Ameliyat sonrası iki hafta süre ile koltuk değneği kullanımı önerilir. İyileşme süreci için dize gelen yükün azaltılması tavsiye edilir.

 

Diz Protezi Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Hastaya ve uygulayan cerraha göre değişebilmek ile beraber ortalama 1 saat süren bir operasyondur. Cerrahi tecrübe süreyi kısaltan en önemli faktördür. Kullanılan malzeme ve hastanın kilo durumu da cerrahi süreyi değiştirebilir. Ameliyat öncesi kemik eğrilikleri, geçirilmiş cerrahiler, yapılacak müdahaleler ameliyat süresini değiştirebilir. Yaklaşık 15 dakikalık kemik çimentosunun hazırlanıp dondurulması ameliyatın en önemli vakit alan bölümüdür. Ameliyat eğer robotik diz ameliyatı olarak yapılırsa, robotun kurulması, kullanılması vakit alacağı için ameliyat süresi 1 saat uzar.

 

Diz protezi ameliyatı riskleri var mı?

Her ameliyatta olduğu kadar bazı cerrahi riskleri olsa da genel olarak komplikasyon oranı düşük bir operasyondur. Cerrahi uygulamanın mükemmeliyeti ve operasyonun yapıldığı hastanenin temizliği önemlidir. Tüm bileşenlere dikkat edilerek komplikasyon riski sıfıra indirilmeye çalışılır.

Bu riskler arasında kan pıhtılaşması riski vardır. Damar tıkanıklığı ve pıhtı olmaması için bu ameliyattan sonra kan sulandırıcı iğne reçete edilir. Bu sayede bu komplikasyon riski çok azalır ve nadiren görülür. Kan pıhtılaşması buna rağmen görülse bile tedavisi vardır ve kan sulandırıcı dozu artırılır.

Diğer önemli risk enfeksiyondur. Enfeksiyondan korunmak için ameliyat öncesi ve sonrası dönemde antibiyotik kullanmak gerekir. Pansumanların steril yapılması çok önemlidir. Tüm bu önlemlere rağmen enfeksiyon görülürse erken dönemde protezi yıkamak gerekir. İlk bir aydan sonraki dönemde enfeksiyon ortaya çıkabilir. Eğer çıkarsa protezi çıkarmak ve iki aşamalı diz artroplasti revizyonu ameliyatı planlamak uygun olur.

 

Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Hasta Yorumları

Başarılı bir diz protezi sonrasında hastaların dizinde şikayetleri yaklaşık %90 oranında 3 ay sonra geçmektedir. Diz fonksiyonlarında sağlıklı haline geri dönmesi 6 aya kadar sürmektedir. Başarılı bir operasyon sonrası hasta birkaç yıl içinde ameliyatlı olduğu dizdeki protezi unutabilir.

Hastalar ameliyat sonrası çok mutlu olduğu için ameliyat hakkındaki yorumlarını yakınlarına aktarma ihtiyacı hisseder. Bu yorumlar sayesinde ameliyattan korkan hastalar operasyona daha sıcak bakarlar.

Bu hasta grubu ameliyat hakkında ve doktorları hakkında çeşitli internet ortamlarında yorum yazabilirler. Ameliyat araştırması yapan diğer hastalarda bu yorumlara bakarak bilgi sahibi olabilirler.

 

Diz Protezi Ameliyatı Fiyatı Nasıl Belirlenir?

Ameliyatın yapıldığı hastaneye, uygulayan cerrahi ekibe ve operasyonda kullanılan protezin kalitesine göre fiyat değişmektedir. Hastanın cerrahi ekibe kaliteli malzeme kullanıldığını sorgulamalıdır. Ameliyatın yapıldığı hastanenin ve ameliyathane kalitesi ve temizliği protez ameliyatında önemlidir.

Yatış gün sayısı, protez maliyeti, tetkikler ve diğer maliyetler toplanır ve ortaya ameliyat ücreti çıkar. Eğer ameliyat çift taraflı planlanmış ise fiyat iki katına çıkmaz. Bazı maliyetler ortak olduğu için indirim yapılır.

 

Diz Protezi Ameliyatı Deneysel Bir Tedavi Mi?

Diz protezi ameliyatı ülkemizde ve tüm dünyada en fazla yapılan operasyonlardan birisidir. Bu ameliyat hakkında binlerce akademik çalışma mevcuttur. Etkinliği kanıtlanmış ve ortopedik cerrahlar tarafından kabul görmüş bir operasyondur. Bu tedavi bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmış ve ameliyat sonrası hastaların en çok mutlu olduğu operasyondur.

 

Diz Protezi Ameliyatı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Diz protezi sonrası ağrı olur mu?

Hastanın ameliyat sonrası cerrahi alan ağrıları günden güne azalmakta ve yaklaşık 15. günde sona ermektedir. Diz kireçlenmesine bağlı ağrıların da operasyondan sonra yaklaşık 1 ayda tama yakın son bulması beklenir. Bazı durumlarda ağrı azalır ama tam geçmesi daha uzun sürer. Proteze alışma dediğimiz bu dönem bazen 6 ay sürer. Operasyon sonrası ağrının önlenmesi için ağrı kesici uygulamaları yapılabilir. Ameliyat sırasında anestezi risklerini en aza indirmek için hastalar kontrollerden geçerler. Bu kontroller; anestezi muayenesi, kan tahlilleri, kalp kontrolü şeklinde sıralanabilir. Gerekli testler yapıldıktan sonra en az riskli anestezi yöntemi hastaya uygulanır. Epidural enjeksiyon ve bölgesel anestezi sayesinde hastaların genel anestezi alması ve entübe edilmesi gerekmez. Bu anestezi yöntemi sayesinde ameliyat bitiminde lokal anestezi etkisi devam ettiği için postoperatif dönemde hastanın ağrısı olmaz. Genel anestezi uygulanan hastalarda anestezi bitiminde uyanma esnasında hastanın ağrısı başlar.

 

Diz protezi sonrası iyileşme süresi nasıl?

Diz ameliyatı sonrasında ertesi gün kişi ameliyat olduğu dizinin üzerine basarak yürüyebilir ve hemen fizik tedavi başlanır. Yaraların iyileşmesi 15 gün sürer. Bu sürede yaranın ıslatılmaması ve steril yara bakımı gereklidir. Günaşırı pansuman yapılmalıdır. Yarada akıntı, kızarıklık gibi bulgular olursa mutlaka doktora haber verilmelidir. Bu süreçte hastalar alışana kadar yürüme esnasında yürüteç kullanır. Yürüteçle tuvalete gidebilir ve ihtiyaçlarını giderebilirler. 15. günde dikişleri alınır. Aksamadan yürüme yaklaşık 1. ayda gerçekleştirilir. Ameliyattan sonra 15. günde, 6. haftada daha sonra 3. ayda ve 6. ayda kontrol yapılır. Sonraki kontroller yılda bir yapılır.

 

Ortopedik Diz İmplantlar

Gelişmiş ortopedik implantlar kullanılarak doğru şekilde operasyonları yapılan hastalarda protez uzun ömürlü olur. Eğer hastalar günlük yaşamına, vücut ağırlığına ve egzersizlerine dikkat ederlerse diz protezleri uzun yıllar sorun oluşturmadan kullanılır. Diz implantları üç çeşit materyal kullanılarak yapılır. Protez parçalarından birincisi femur ve tibiaya takılan metal parçalardır. İkincisi bu metallerin arasına takılan ve yuvarlanma hareketini sağlayan polietilen ara bölümdür. Bu polietilen sayesinde hem hareket sağlanır hem de iki metal parça birbirine sürtünmesi engellenir. Bu ameliyatta kullanılan diğer önemli madde ise kemik çimentosudur. Sement adını verilen tıbbi bir çimento kullanılır. Sement ameliyathane ortamında hazırlanır. Kimyasal bir reaksiyon geçirerek sertleşir ve metal implant ile kemik arasında tutunum görevi görür. Protezin ömrünü belirleyen en önemli parçalar bunlardır. Polietilen kalitesiz olursa aşınma, erime ve metallozis dediğimiz reaksiyon oluşur. Çimento kalitesiz olursa metal parça ve kemiğin yüzeylere arasındaki tutunum zayıf olur. Bu anlamda protezin uzun ömürlü olabilmesi için bu malzemelerin son teknoloji kaliteli ürünler olması önemlidir. Metal alerjisi olanlarda seramik protezler geliştirilmiştir. Ancak fiyatı pahalı olduğu için ve uzun dönem sonuçları bilinmediği için normal hastalarda az tercih edilmektedir.

 

Açık diz ameliyatı nedir?

Diz ekleminde kireçlenme ve bozulma olan eklem yapılarının açık cerrahi ile çıkarılmaktadır. Bu eklemin metal alaşımları ve polietilen implantları ile revizesidir. Bu sayede dizinde ağrı yapan eklem dokuları uzaklaştırılmış olur. Kapalı diz ameliyatı artroskopik bir işlemdir. Eklem protezi implantları artroskopik olarak yani kapalı olarak yapılamaz. Bu yüzden açık bir ameliyattır. Ancak daha kısa kesi kullanılarak minimal invaziv dediğimiz teknikler mevcuttur.

 

Diz protezi sonrası şikayetler ne zaman düzelir?

Operasyon sonrası erken dönemde bacakta şişlik, ödem ve yara yeri ağrıları görülür. Ameliyat sonrası ilk gün eğer bölgesel anestezi ile bacak uyuşturulmamış ise ağrı şiddetli olur. Yara yeri ağrısı en çok ilk gün olur ve ikinci gün rahatlar. Bacakta şişlik ve ödemin gerilemesi 10-15 günü bulabilir. Ödem tedavisi yapmak süreci hızlandırır. Bu süreçte şişliklere veya ağrıya bağlı hareket kısıtlılığı varsa fizik tedavi gerekebilir. Ameliyat öncesi kireçlenmeye bağlı şikayetler ise hızlıca düzelir. Örneğin bacaktaki şekil bozukluğu, parantez bacak, bacakta deformiteler ameliyat esnasında düzeltilir. Operasyon çıkışında hastanın bacağı düz olur ve normal dizilim elde edilir.

 

Diz protezi sonrası merdiven inip çıkma yapılabilir mi?

Ameliyat sonrası dönemde hastalar merdiven inip çıkabilir. Merdiven inip çıkmakla hastanın bacağına ya da protezine bir zarar gelmez. Kaçınılması gereken riskli bir durum yoktur. Ancak postoperatif erken dönemde merdiven inip çıkmak ağrılıdır. Bacağın ve dizin ağrıması kuadriseps kas zayıflığından kaynaklanabilir. Ameliyat sonrası ilk birkaç gün bacağın şiş ve ödemli olması bağımsız merdiven inip çıkmayı zorlaştırır. Bu yüzden merdiven kenarından tutunarak ve diğer kol için de destek alarak yavaşça merdiven inip çıkılır. İlerleyen iyileşme döneminde bağımsız ve desteksiz merdiven inip çıkma performansı hastanın egzersizleri ve rehabilitasyon ile doğrudan ilgilidir. Uyluk kaslarının kuvvetlenmesi egzersizlerin doğru ve zamanında yapılması süreci hızlandırır. Bu durumu etkileyen diğer faktör hastanın ameliyat öncesi kondisyonudur. Bazı hastalar 3 haftada bağımsız merdiven inip çıkarken bazı hastalar 2 ayda bu performansa erişirler.

 

Diz protezi fiyatı nedir?

Bu ameliyatın fiyatını belirleyen en önemli şey protezin markası ve bu implantın maliyetidir. İmplantlar farklı ülkelerden ithal edilmekte veya bazıları yerli olarak ülkemizde üretilmektedir. Bu implantların bazı markaları sigorta kapsamında olup bazı markaları sigorta ödemesi yoktur. Dolayısıyla ameliyat fiyatını etkileyen en önemli faktör protezin markasıdır. Anestezi maliyetleri, yatış maliyetleri, ilaç sarf giderleri ve protez maliyeti toplanarak fiyat çalışması yapılır.

 

En iyi diz protezi markası nedir?

Dünyada birçok firma bu implantları kaliteli bir şekilde üretmektedir. Ancak ülkemizde bulunan markalar arasında 3 adet ithal kaliteli protez markası bulunmaktadır. Bu 3 firma dışındaki markalar zaman içerisinde ülkemizden çekilmişlerdir. Kur farkındaki değişiklikler maliyetlerin artması global birtakım firmaları çekilmeye zorlamıştır. Ancak ülkemizde devam etmekte olan yeni nesil protezleri çok kalitelidir. 3 adet firmadan hangisi kullanılacağı hasta ve doktor arasında görüşülerek karar verilir. Bu markalar arasında firma politikaları gereği fiyat farklılıkları olabilir. Daha pahalı olan daha iyi olduğu anlamına gelmemekle beraber hasta için uygun olan implantlar seçilmelidir.

 

Diz protezi sonrası namaz kılma ne zaman olmalıdır?

Ameliyat sonrası dönemde hastaların namaz kılması sandalyede veya taburede oturarak şekilde olmalıdır. Diz üstüne çökerek namaz kılma tavsiye edilmez. Ameliyat yara bölgesinde tahriş olabileceği gibi bacak ağrısını tetikleyebilir ve hasta için oldukça uygulaması zor bir pozisyondur. Ancak bu hasta için bir kayıp oluşturmaz. Çünkü bu hastalar ameliyat öncesi dönemde ağrıdan dolayı zaten çökme pozisyonunu yapamazlar. Bu anlamda ameliyat gününden başlayarak sandalyede veya yatakta oturarak namaz kılabilirler.

 

Operasyon Sonrası Enfeksiyon Riski Var Mı?

Romatoid artrit hastalarında enfeksiyon riski diz protezi ameliyatı sonrasında diğer ek hastalığı olmayanlara göre daha yüksektir. Ameliyat sonrasında diz kapağı şişmesi, sıcaklık ısı artışı ve şiddetli ağrılılar enfeksiyon riski açısından değerlendirilir. Erken dönemde antibiyotiklerle ve yıkama işlemleri ile enfeksiyon gelişse bile tedavi edilebilir.

 

Op. Dr. Atakan Ezici Op. Dr. Atakan Ezici  Surgical  Ortopedi İstanbul Merkezi  0536 452 53 77
5 yıldız - 'Atakan hoca 80 yaşındaki annemin iki dizine yaklaşık 15 gün önce diz protez ameliyatını gerçekleştirmiştir. Yıllardır çok büyük ağrıları vardı ameliyatan korktugu için devamlı erteliyordu taki Atakan hoca ile karşılaşana kadar ameliyattından sonra herhangi bir ağrısı dahil olmadı artık korkmadan ağrısı olmadan rahatlıkla yürüyebiliyor. Annemin hayat kalitesini yükseltmiştir kendisine ne kadar çok teşekküretsek azdır iyiki kendisini tanıdık.'

Google'da yorumu görüntülemek için tıklayınız.

 

Op. Dr. Atakan Ezici

Blog Yazarı: Op. Dr. Atakan Ezici

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı


Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

Medical Park Maltepe Hastanesi, Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

Medical Park Ataşehir Hastanesi, Kayışdağı Mah. Raci Cd. No:1 Ataşehir / İstanbul

 

Ortopedi İstanbul'un sosyal medya hesaplarını takip edin!

 

Ortopedi İstanbul mobil uygulaması güncellendi, hemen indirin!

Apple Mobil Uygulama

Google Mobil Uygulama

Huawei Mobil Uygulama

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Tüm içerikler Ortopedi İstanbul tarafından hazırlanmıştır. İzinsiz kullanması yasaktır. İzinsiz kullanması tespiti durumunda hukuki yollara başvurulacaktır.

Telif Hakkı © 2023 ALPAY TIBBİ ÖZEL SAĞLIK HİZMETLERİ w/ Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 05-10-2024 16:50:12

Whatsapp