Atlayan Kalça Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

 

Kalça atlama sendromu soruna yol açan patolojinin kalça eklemi ile ilişkisine göre; eklem içi veya eklem dışı olmak üzere iki ayrı grupta incelenebilir. Sıklıkla rastlanılan eklem dışı patolojilerdir. Eklem dışı atlayan kalça sendromu kalça ekleminin ön veya yan tarafında gelişebilir.

 

Atlayan Kalça Sendromu Nedir?

Kalça ekleminin belirli hareketleri sırasında gelişen ve kalça eklemi etrafında bulunan kas veya tendonların bir kemik çıkıntısı üzerinden atlaması sonucunda gelişen duyulabilir bir ses veya rahatsızlığa, ağrıya neden olan bir durumdur. Genellikle dansçılarda ve sportif aktif popülasyonda görülmekle birlikte altta yatan anatomik varyasyonlar nedeniyle genel popülasyon içerisinde de gelişebilmektedir.

 

Atlayan Kalça Sendromu Çeşitleri

  • İnternal Atlayan Kalça Sendromu
  • Eksternal Atlayan Kalça Sendromu
  • Eklem İçi Atlayan Kalça Sendromu adı altında üç ayrı başlıkta incelenebilir.

 

Atlayan Kalça Sendromu Belirtileri

İnternal Atlayan Kalça Sendromu: Uyluk kemiğinin öne ve geriye hareketi ile kalça ve uyluğun ön tarafında semptom yaratan ve genellikle iliopsoas kasının neden olduğu durumdur.

Eksternal Atlayan Kalça Sendromu: Uyluk kemiğinin öne ve geriye hareketi ile kalça ve uyluğun yan tarafında semptom yaratan ve genellikle iliotibial bandın neden olduğu durumdur. Tekrarlayan atlama hareketine bağlı bu bölgede trokanterik bursit gelişebilir. En sık görülen atlama sendromu çeşididir. Kalça bölgesine olan minör travmalar sonrasında veya anatomik olarak uyluk kemiğinin dış yan tarafının belirgin olması bu duruma yol açabilir.

Eklem İçi Atlayan Kalça Sendromu: Klinik olarak eklem dışı nedenlere benzer semptomlar yaratmakla bilirlikte genellikle bir yaralanma veya travma sonrasında gelişir. Eklem içi labrum hasarı veya kapsül hasarı sonrası gelişebilir.

 

Atlayan Kalça Sendromu Tedavisi

Kalça atlama sendromunun ağrı oluşturmuyorsa ilk basamakta takip edilmelidir. Eşlik eden ağrı durumunun gelişmesi durumunda tedavinin ilk basamağı aktivite modifikasyonu ve ağrı kesici ilaçlar yardımı ile ağrının rahatlatılmasından oluşur. Bu tedavilere yeteri kadar yanıt alınamaması durumunda ilgili bölgeye enjeksiyon tedavileri uygulanabilir. Anatomik olarak bir sorunun eşlik ettiği durumlarda uygun cerrahi tedaviler semptom durumu değerlendirilerek planlanabilir.

 

Op. Dr. Atakan Ezici

Blog Yazarı: Op. Dr. Atakan Ezici

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı


Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

Medical Park Maltepe Hastanesi, Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

Medical Park Ataşehir Hastanesi, Kayışdağı Mah. Raci Cd. No:1 Ataşehir / İstanbul

 

Ortopedi İstanbul'un sosyal medya hesaplarını takip edin!

 

Ortopedi İstanbul mobil uygulaması güncellendi, hemen indirin!

Apple Mobil Uygulama

Google Mobil Uygulama

Huawei Mobil Uygulama

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Tüm içerikler Ortopedi İstanbul tarafından hazırlanmıştır. İzinsiz kullanması yasaktır. İzinsiz kullanması tespiti durumunda hukuki yollara başvurulacaktır.

Telif Hakkı © 2023 ALPAY TIBBİ ÖZEL SAĞLIK HİZMETLERİ w/ Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 05-10-2024 16:50:12

Whatsapp