ATLF yaralanması durumunda en sık görülen semptom ağrıdır. Ağrıya ayak bileği dış kısmında beliren şişlik ve kimi zaman morarma eşlik eder.
İçindekiler:
ATFL Yaralanması Nedir?
ATFL, anterior talofibular ligament anatomik yapısının kısaltmasıdır. CFL ligamenti (bağı) ile birlikte ayak bileği dış kısmında bulunan en önemli iki bağdan bir tanesidir.
Günlük koşturmacalarda ayak bileğinin burkulmaları veya spor yaralanmaları esnasında ATLF bağı zarar görebilir. ATLF bağ yaralanmaları; kısmi yaralanma veya tam kopma şeklinde gelişebilir. ATLF yaralanma şiddetine göre; ayak bileği çevresinde görülen semptomlar ve belirtiler değişmektedir.
ATFL Yaralanması Belirtileri
ATFL yaralanmasında ana semptom ağrıdır. Daha ciddi ayak bileği yaralanmalarında ise bu semptomlara ek olarak;
- Ayak bileği kırıkları gibi ek yaralanmalar,
- Ayak bileğinde aşırı şişlik ve hareket kısıtlılığı,
- Ayak üzerine basamama gibi durum ve belirtiler görülebilir.
Kronik dönemde iyileşmeyen ATLF yaralanmalarında; sık ayak bileği burkulmaları ve ayak bileği instabilitesi gelişebilir.
ATFL Yaralanması Tanısı
Ayak bileği yaralanmaları sonucu Yukarıda bahsi geçen semptomların bir veya birkaçı bulunan hastalar ortopedi hekimince muayene edilirler. Genellikle fizik muayene ile tanı konulabilir. Kimi durumlarda, röntgen veya MR gibi radyolojik görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir.
ATFL Yaralanması Tedavisi
ATLF yaralanmasında tedavi Hastanın aktivite durumuna ve yaralanmanın şiddetine göre değişir. Profesyonel sporcularda tam kat ATLF bağ kopmalarında ilk tedavi seçeneği olarak cerrahi tedavi tercih edilebilir.
Profesyonel sporcu olmayan veya kısmi ATLF yaralanması olan hastalarda öncelikle atel veya elastik bandajlar uygulanarak aktivite kısıtlaması önerilir. Ağrı ve şişliğin giderilmesi adına; ayak bileğinin yüksekte tutulması, buz uygulamaları ve antienflamatuar ilaçların kullanımı gerekir.
Hastalar 10. gün tekrar kontrole çağırılarak değerlendirilir. Hastaların ayak bileği ağrılarının büyük kısmı bu tedavi ile yaklaşık 10 günde tama yakın geçmekle birlikte yaklaşık 45 gün kendisini hissettirebilir. Bazı durumlarda tedaviye fizik tedavi (propriosepsiyon egzersizleri) de eklenebilir.
Cerrahi dışı tedaviler ile tamamen iyileşmeyen ve sık sık ayak bileği burkulması (ayak bileği instabilitesi) gelişen hastalarda cerrahi tedavi seçenekleri planlanmaktadır.
ATFL Yaralanması Ameliyatı
ATLF yaralanmasında cerrahi dışı tedavilerden fayda görmeyen hastalarda iki tip cerrahi tedavi seçeneği gündeme gelmektedir. Bunlar;
- ATLF Bağ Rekonstrüksiyonu
- ATLF Bağ Primer Tamiri
Bu iki cerrahi tedavi seçeneğinden birisi; hastanın ve yaralanmanın durumuna göre seçilir. Operasyondan sonra yaklaşık 4-6 hafta atel / alçı tedavisi uygulanır ve ameliyatlı tarafa yük verdirilmez.
ATFL Yaralanması Ameliyatı Sonrası
Ortopedik cerrahi tedavi prosedürlerinin pek çoğunda olduğu gibi; ATLF bağ ameliyatları sonrasında da fizik tedavi uygulamaları mutlaka gerekir. Hastaların tedavi yanıtlarına göre, 20-30 seans fizik tedavi gerekebilir.