İçindekiler:
Bacak Eğriliği Nedir?
Bacak eğriliği; kalça eklemi, uyluk kemiği, diz eklemi, kaval kemiğindeki bozukluklara bağlı olarak oluşan ortopedik bir rahatsızlıktır. Bacak eğriliği genellikle uyluk kemiği (femur) ve kaval kemiği (tibia) eğriliklerine bağlı olarak oluşur. Bazı durumlarda kalça eklemi ve diz ekleminin hastalıklarında da bacak eğriliği oluşabilir. Bunların hepsi de başına bacak eğriliği nedeni olabileceği gibi, bacak eğriliği olan bir kişide bu sayılan problemlerden birkaçı aynı anda bulunabilir.
Bacak Eğriliği Nedenleri
Bacak eğriliği kırıklardan sonra yanlış kaynama sonucu oluşabilir. Doğuştan gelen bazı hastalıklar neticesinde olabilir. Çocuklarda özellikle d vitamini eksikliğinde bacak eğriliği görülebilir. Altta yatan hiçbir neden olmadan genetik sebeplerle bacak eğriliği genç yaşlarda görülebilir. İlerleyen yaşla birlikte toplumun büyük kesiminde parantez bacak şeklinde bacak eğriliği görülebilmektedir. Büyüme sırasında büyüme plaklarında meydana gelen problemler neticesinde X bacak veya O bacak gelişebilir.
Bacak Eğriliği Tanısı
Bacak eğriliği hasta tarafından veya hasta yakınları tarafından görsel olarak fark edilerek ortopedi hekimine başvuru yapılır. Hastadan alınan hikaye, yapılan muayene ve çekilen grafiler ile eğriliğin nedeni tespit edilmeye çalışılır. Özellikle çocukluk çağında eğrilik nedeni tespiti için kan testi de yapılabilir. Bacak eğriliği tanısı için röntgen çekimi yeterli olacaktır. Özellikle belden aşağıdaki tüm kemikleri aynı karede gösteren uzunluk filmi eğriliğin derecesini ölçmede yararlı olacaktır. Eğrilik ameliyat ile düzeltilecekse uzunluk filmi mutlaka uygun şekilde çekilecek planlama yapılır.
Bacak Eğriliği Tedavisi
Bacak eğriliği tedavisi için bacak eğriliği nedeni net bir şekilde ortaya konmalıdır. Bebek ve çocukluk çağındaki eğrilikler D vitamini eksikliğine bağlı olabilir. D vitaminin yerine konması bacak eğriliğini zamanla düzeltecektir. Büyüme çağında görülen bazı eğrilik tiplerinde büyüme plaklarındaki uzamanın kısmi geçici süre durdurulması ameliyatı yapılabilir. Büyümenin kısmi geçici süre durdurulması işlemi erişkin dönemde yapılacak olan kemik düzeltme ameliyatlarına göre daha konforlu ameliyatlardır. Erişkin çağda görülen bacak eğriliklerinin düzeltilmesi için neredeyse her zaman kemik kesisi yapılması gerekmektedir. Eğriliğin derecesine ve yerine göre ameliyat sırasında hemen düzeltme veya tedrici olarak düzeltme yöntemi seçilir. Hemen düzeltme için kemik kesisi yapıldıktan sonra kemik düzeltilerek plak, vida veya çivi ile sabitlenir. Eğrilik tedrici olarak düzeltilecek ise kemiğin dışına kurulacak olan özel kafes sistemi ile günlük vida çevirmeleri yapılarak eğrilik zaman içinde düzeltilir.
Bacak Eğriliği Ameliyatı
Bacak eğriliği ameliyatı öncesinde dikkatli planlama ve sonrasında ise yakın takip gerektiren bir ameliyattır. Bacak eğriliği nedeni ile ameliyat olan kişilerde daha sonra ikincil ameliyatlar gerekebilmektedir. Her eğrilik tek seans ameliyat ile düzeltilemeyebilir. Hastayı bekleyen süreç hasta özelinde ameliyatı yapacak olan ortopedist tarafından hastaya detaylıca anlatılır. Bu tip ameliyatlar sonrasında tam iyileşmeye kadar geçen süre kısa değildir. Her şey yolunda giderse kemik kesisi sonrası oluşacak kaynama en az 2 ay alacaktır.
Bacak Eğriliği Ameliyatı Sonrası
Bacak eğriliği ameliyatı sonrasında iyileşme oluşabilmesi için kontrollü şekilde kırık oluşturulan kemiğin kaynaması gerekmektedir. Kaynamayı bozan her şey iyileşmeyi olumsuz etkileyecektir. Özelikle sigara kullanımı kemik kaynamasını en çok bozan durumlardan birisidir. Bacak eğriliği nedeniyle ameliyat olacak kişi sigarayı mutlaka bırakmalıdır. Bırakmadığı takdirde istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Ameliyat sonrası proteinde zengin beslenme önemlidir. Özellikle yumurta tüketilmesi protein eksikliğini gidermeye yardımcı olacaktır. Süt ve süt ürünleri gibi kalsiyum değeri yüksek gıdalarda yeni kemik dokusu oluşumunu olumlu anlamda destekleyecektir.