Boksör Kırığı Nedir? Tanısı ve Tedavisi

 

Boksör kırığı tanısı konulan hastanın tedavisi ortopedi hekimlerince uygulanmaktadır. Tedavi seçenekleri atel veya cerrahi tedavi olarak ikiye ayrılır.

 

 

Boksör Kırığı Nedir?

El ve ayaklarda bilek kemiklerimiz ile parmaklarımızı birleştiren kemiklere tarak kemikleri denir. Elde beş adet tarak kemiği bulunur. Çeşitli travmalar sonucu bu kemiklerde kırıklar gerçekleşebilir. Elde beşinci tarak kemiğinin parmağa yakın alanında gelişen kırıklara boksör kırığı denir. Boksör kırığının diğer ismi beşinci metakarp kırığıdır. Bu kırıklar açık veya kapalı kırıklar olarak gelişebilir.

 

Boksör Kırığı Neden Olur?

Boksör kırıkları hemen her zaman travmalar sonucunda gelişir. Bu travmaların en sık görüleni sert bir objeye yumruk atmaktır. Bunun dışında spor yaralanmaları, basit düşmeler ve iş kazaları diğer nedenler olarak sayılabilir.

 

Boksör Kırığı Belirtileri

Boksör kırığı gelişen hasta ilk anlarda şiddetli bir ağrı hissetmeyebilir. Saatler içerisinde elin sırt kısmının dış tarafında şişlik, deforme görünüm, kızarıklık ve ağrı belirir. Sonrasında ağrı ve şişme giderek artabilir.

 

Boksör Kırığı Tanısı

Ortopedi ve travmatoloji hekimleri veya acil tıp hekimleri tarafından boksör kırığı tanısı konulur. El travması ile polikliniğe başvuran hastada öykü ve fizik muayene sonrası çekilen üç yönlü el röntgeni ile kesin tanı konulmaktadır.

 

Boksör Kırığı Tedavisi

Boksör kırığı sonrası kırık uçlarında açılanma ve eğrilik oluşmuş ise önce bu kırık düzeltilir (redüksiyon), sonrasında ise uygun pozisyonda kısa kol atele alınır. Hastanın kırığı atel içerisinde haftalık olarak röntgen ile kontrol edilir. Ortalama dört hafta sonra atel sonlandırılır ve rehabilitasyon egzersizleri başlanır.

Eğer kırık uçları çok parçalı veya redüksiyon denemesi başarısız olması halinde cerrahi tedavilere başvurulur. Cerrahi tedaviler genelde kapalı olarak skopi görüntülemesi altında “K” telleri ile yapılır. 

 

Boksör Kırığı Ameliyatı

Operasyon sonrası yaklaşık üç hafta atel uygulaması ve sonrasında fizik tedavi uygulanmaktadır. Operasyonda konulan K telleri ise poliklinik şartlarında, ameliyatsız olarak, yaklaşık dört hafta sonra çıkarılmaktadır.

 

Doç. Dr. Mehmet Baydar

Blog Yazarı: Doç. Dr. Mehmet Baydar

El Cerrahisi ve Mikrocerrahi Uzmanı


Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

Medical Park Maltepe Hastanesi, Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

Medical Park Ataşehir Hastanesi, Kayışdağı Mah. Raci Cd. No:1 Ataşehir / İstanbul

 

Ortopedi İstanbul'un sosyal medya hesaplarını takip edin!

 

Ortopedi İstanbul mobil uygulaması güncellendi, hemen indirin!

Apple Mobil Uygulama

Google Mobil Uygulama

Huawei Mobil Uygulama

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Tüm içerikler Ortopedi İstanbul tarafından hazırlanmıştır. İzinsiz kullanması yasaktır. İzinsiz kullanması tespiti durumunda hukuki yollara başvurulacaktır.

Telif Hakkı © 2023 ALPAY TIBBİ ÖZEL SAĞLIK HİZMETLERİ w/ Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 05-10-2024 16:50:12

Whatsapp