Dadı dirseği genellikle çocuğu tek kolundan tutup çekme ile olur. Çocuğun elinden tutarken ayaklarını yerden kesip kendini bırakması ile de oluşabilir.
İçindekiler:
Dadı Dirseği Nedir?
Dadı dirseği çocuklarda görülen bir dirsek eklem çıkığı türüdür. Dadı dirseği diğer isimleri pulled elbow ve radial baş çıkığı olarak kullanılır. Dadı dirseği rahatsızlığında Radius kemiğinin dirsek ile eklem yapan baş kısmında çıkık oluşur. Bu çıkığın sadece çocukluk çağında görülmesinin nedeni Radius başını yerinde tutan bağın tam olarak gelişmemiş olmasıdır.
Dadı Dirseği Tanısı
Dadı dirseği tanısı olayın olma hikayesi ve muayene ile konur. Dadı dirseği tanısı koymak için herhangi bir görüntüleme (röntgen, mr, usg veya tomografi gibi) tetkikine gerek yoktur. Dadı dirseğinde genellikle çocukta bir düşme yoktur. Hikayede çocuğun tek kolundan çekilmesi şeklinde bir durum tarif edilir. Çocuk etkilenen kolu havaya kaldıramaz. Hasta o taraf elini aşağıda tutma eğilimindedir. Dirseğini büküp hareket ettirmek istemez. Bu şekilde tanı konmuş olur. Eğer çocukta dadı dirseğine ek olarak düşme gibi bir travma da var ise görüntüleme tetkiki ancak o zaman istenebilir.
Dadı Dirseği Tedavisi
Dadı dirseği tedavisi çıkan Radius kemiği baş kısmının yerine geri oturtulmasıdır. Çıkık olan Radius kemiği baş kısmı yerine oturtulduktan kısa süre sonra çocuk kolunu hareket ettirmeye başlar. Herhangi bir alçı, atel veya bandaj sarılmasına gerek yoktur. Dadı dirseği tedavisi sonrası çocuk kısa sürede normale döner.
Dadı Dirseği Tekrar Eder Mi?
Dadı dirseği çocuğun dirsek bağları tamamen gelişene kadar tekrar edebilir. Bu nedenle küçük çocuklar kollarından tutularak havaya kaldırılmamalıdır. Bir kez dadı dirseği oluştuğu zaman tekrar kolun çekilmesi ile çocukta tekrar çıkık oluşabilir.
Dadı Dirseği Sakatlığa Neden Olur Mu?
Dadı dirseği rahatsızlığı genellikle ilerleyen dönemde kalıcı bir hasara neden olmaz. Herhangi bir sekel bırakmadığı kabul edilir. Bununla birlikte tekrarlayan dadı dirseği oluşumundan kaçınılması önerilmektedir.