DeQuarvain tendiniti hastalarında en sık rastlanan ana bulgu; el bileğinin başparmak tarafında bulunan ve ön kola yayılan ağrıdır.
İçindekiler:
DeQuervain Tendiniti Nedir?
Elimizi ve parmaklarımızı hareket ettiren yapılar kas ve tendonlarımızdır. Kasların kemiklere tutunan uç kısımlarına tendon ismi verilir. El ve el bileği seviyesinde pek çok tendon bulunur. Günlük yorucu aktiviteler veya aynı aktivitenin çok uzun süreler yapılması (overuse); bu bölgedeki tendonlarımızda ödem ve iltihaplanma (inflamasyon) yaratabilir. Bu duruma tendinit veya tendon iltihabı denir.
El bileğimizin başparmak tarafında bulunan ve başparmak hareketlerini sağlayan tendonların iltihabının özel bir ismi vardır. Bu bölgedeki tendinitlere; DeQuarvain Tendiniti veya Tenosinovit adı verilir.
DeQuervain Tendiniti Belirtileri
DeQuervain tendinitinde ağrıya; hareket kısıtlılığı, fonksiyon kaybı ve bazen de şişlik eşlik edebilir. Bir süre sonra kişi başparmak hareketlerini ve günlük işlerini yapmakta güçlük çeker hale gelebilir.
DeQuervain Tendiniti Tanısı
DeQuarvain tendinitinin yukarıda bahsettiğimiz semptomları bulunan hastalar, ortopedi hekimlerince muayene edilir. Tanı genelde fizik muayene bulguları ile konulur. Gereklilik halinde istenecek MR veya ultrason gibi ek tetkikler vasıtasıyla tanı kesinleştirilir.
DeQuervain Tendiniti Tedavisi
DeQuarvain tendiniti tedavisinde öncelikle cerrahi dışı yöntemler tercih edilir. Buna göre hastalara; antienflamatuar ilaçlar reçete edilerek günlük el aktivitelerinin kısıtlaması önerilir. Splint kullanımı ve buz uygulamaları tedaviye eklenir. Hasta bu şekilde takibe alınır.
İlk tedaviden fayda görmeyen hastalara kortizon enjeksiyonları yapılabilir. Tüm bu tedavilerin yanıtsız olduğu hastalarda cerrahi tedavi gündeme gelecektir.
DeQuervain Tendiniti Ameliyatı
DeQuarvain ameliyatı, iltihabın bulunduğu tendonların üzerinde el bileği iç kısmından 3 cm kesi üzerinden açık olarak yapılır. Yaklaşık 20 dakika civarı süren bir operasyondur. Operasyondan sonra hastalara bandaj ve 15 gün pansuman yapmaları önerilir.
Bu süreçte parmak hareketleri ve el bilek egzersizleri öğretilir, hastalar ellerini kullanabilir. Bununla birlikte hastaların normal hayatına dönmesi yaklaşık 3-4 hafta sürmektedir.