Diz Kilitlenmesi Nedir? Tedavisi?

 

Gerçek diz kilitlenmesi uyluk ve kaval kemiklerinin birbirleri üzerindeki hareketleri sırasında eklem arasında mekanik bir blok oluşması sonrasında gelişir. Akut diz kilitlenmesi ile başvuran hastalarda ilk etapta yapılması gereken diz kilitlenmesinin açılmasıdır. Bu amaçla diz içi lokal anestezik uygulaması sonrasında diz çeşitli pozisyonlarda hareket ettirilerek kilitlenmenin açılmasına çalışılır. Sonrasında elde edilen görüntülere göre dizde kilitlenmeye yol açan anatomik sorun tespit edilir.

 

Diz Kilitlenmesi Nedir?

Diz kilitlenmesi dizin belirli bir açıda kalması, dizde bükülme veya açılmanın yapılamadığı duruma denmektedir. Gerçek diz kilitlenmesi mekanik bir sorundur ve genellikle diz çevresinde şiddetli ağrı yaratan ve yürüme gibi temel işlevlerin yapılmasına dahi izin vermeyen bir sağlık sorunudur. Bu nedenle dizde kilitlenme hisseden hastaların profesyonel destek almaları gerekir.

 

Diz Kilitlenmesi Neden Olur?

Diz kilitlenmesi gerçek ve yalancı olmak üzere iki ayrı alt grupta incelenebilir. Yalancı diz kilitlenmesi diz etrafında şiddetli ağrı yaratan durumlar nedeniyle, diz içinde kilitlenmeye neden olacak mekanik bir hasarın olmadığı durumlarda gerçekleşebilir. Travma sonucunda gelişen yumuşak veya kemik doku patolojileri yalancı diz kilitlenmesine yol açabilir. 

Gerçek diz kilitlenmesi sıklıkla kova sapı menisküs yırtığı, diz içinde serbest cisimler, diz içindeki çeşitli bağ yaralanmalarından sonra gelişir. Tanının kesinleştirilebilmesi için muayene ve manyetik rezonans (MRI) görüntülerinin değerlendirilmesi gerekmektedir.

 

Diz Kilitlenmesi Tedavisi

Menisküs yırtığına bağlı gelişen diz kilitlenmelerinde tedavi artroskopik cerrahi (kapalı yöntem) ile yırtığın tamiri veya rezeksiyonu ile gerçekleştirilir. Ön çapraz bağ yaralanması bu hastalarda sıklıkla eşlik edebilir.

Eklem içinde serbest fragman bulunmasına bağlı gelişen diz kilitlenmelerinde, fragmanın nereden ayrıldığı, boyutu ve şikayetlerin tekrarlayıcı olup olmaması değerlendirilir. Bunlardan sonra ameliyat veya ameliyat dışı yöntemlerle tedavi planlanabilir.

Yalancı diz kilitlenmesine yol açan durumların tedavisi ağrıya yönelik tedavinin başlanması ve hastanın takip edilmesi ile gerçekleştirilir. Altta yatan neden bulunduktan sonra (enfeksiyon, yumuşak doku travması, tendon patolojileri) uygun tedavi yöntemi seçilebilir.

 

Op. Dr. Atakan Ezici

Blog Yazarı: Op. Dr. Atakan Ezici

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı


Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

Medical Park Maltepe Hastanesi, Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

Medical Park Ataşehir Hastanesi, Kayışdağı Mah. Raci Cd. No:1 Ataşehir / İstanbul

 

Ortopedi İstanbul'un sosyal medya hesaplarını takip edin!

 

Ortopedi İstanbul mobil uygulaması güncellendi, hemen indirin!

Apple Mobil Uygulama

Google Mobil Uygulama

Huawei Mobil Uygulama

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Tüm içerikler Ortopedi İstanbul tarafından hazırlanmıştır. İzinsiz kullanması yasaktır. İzinsiz kullanması tespiti durumunda hukuki yollara başvurulacaktır.

Telif Hakkı © 2023 ALPAY TIBBİ ÖZEL SAĞLIK HİZMETLERİ w/ Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 05-10-2024 16:50:12

Whatsapp