Diz Protezi Ameliyatı Nedir? Nasıl Yapılır? Fiyatı 2025?

 

Diz protezi ameliyatı diz eklem kireçlenmesinde kullanılan cerrahi bir tekniktir. İyileşme 4-6 hafta sürer. Ameliyat sonrası hastalar basarak yürüyebilir.
Diz kireçlenmesinde ağrı kesici ilaçlar, fizik tedavi yöntemleri ve enjeksiyon yöntemleri uygulanır. Ameliyatsız yöntemler yetersiz kaldığında ameliyat planlanır. Kireçlenmiş eklem yüzeyleri çıkarılarak implantlardan oluşan yapay bir eklem takılır.

Diz Protezi Çeşitleri:

  • Metal Alaşımlar 
  • Seramik Yüzeyler
  • Oksinyum Yüzeyler 
  • Sement (Kemik Çimentosu) 
  • Polietilen

Diz Kireçlenmesi Sebepleri:

  • Menisküs Yırtıkları
  • Kıkırdak Hasarları
  • Çarpık Bacak
  • Eklem İçi Kırıklar
  • Tekrarlayan Mikrotravmalar

 

 

Diz Protezi Ameliyatı Nedir?

Total diz protezi ameliyatı diz eklem kireçlenmesinde kullanılan cerrahi bir tedavi yöntemdir. Diz protezi ameliyat kapalı veya artroskopik bir işlem değildir. Kemiğe implantların takıldığı açık bir ameliyat ve majör cerrahi girişimdir. Diz protezi ameliyatında kireçlenmiş eklem yüzeyleri kemik kesileri yapılarak çıkarılır. Çıkarılan diz ekleminin yerine yapay bir yeni eklem takılır. Bu sayede mekanik sürtünmeler giderilir. Diz eklemi hareket açıklığı artırılarak ağrısız bir eklem elde edilir.

Ameliyat öncesi diz eklem kireçlenmesinin önden görüntüsü.

Ameliyat Öncesi Röntgen-1:
Ameliyat öncesi diz eklem kireçlenmesinin önden görüntüsü.

 

Ameliyat öncesi diz eklem kireçlenmesinin yandan görüntüsü.

Ameliyat Öncesi Röntgen-2:
Ameliyat öncesi diz eklem kireçlenmesinin yandan görüntüsü.

 

Ameliyat sonrası diz protezi takılmış bacağın önden görüntüsü.

Ameliyat Sonrası Röntgen-1:
Ameliyat sonrası diz protezi takılmış bacağın önden görüntüsü.

 

Ameliyat sonrası diz protezi takılmış bacağın yandan görüntüsü.

Ameliyat Sonrası Röntgen-2:
Ameliyat sonrası diz protezi takılmış bacağın yandan görüntüsü.

 

Diz Protezi Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

Diz protezi ameliyatı diz ekleminde kireçlenme olan ağrı ve hareket kaybı olan kişilere takılır. Diz kireçlenmesinin farklı sebepleri olabilir. Dizi kireçlenmiş kişiler ilaç tedavisi, fizik tedavi, kilo verilmesi, enjeksiyon yöntemleri gibi seçenekleri uygularlar. Ameliyatsız bu yöntemler işe yaramadığında, kireçlenme son evreye ilerlediğinde protez ameliyatı uygulanır. Diz kireçlenmesinin sebepleri arasında geçirilmiş travmalar, menisküs yırtıkları, kıkırdak hasarları, çapraz bağ yaralanmaları, varus bacak, valgus bacak gibi dizilim bozuklukları yer alır. Diz kireçlenmesine yatkınlık oluşturan anatomik sebepler ve dizin kullanım alışkanlıkları kireçlenme hızını belirler. Diz kireçlenmesi kıkırdak aşınması ve eklemin yaşlanması süreci olduğu için genellikle ileri yaş hastalığıdır.

 

Diz Protezi Ameliyatı Fiyatı 2025

Diz protezi ameliyatı fiyatını belirleyen en önemli masraf kalemi protezin markasıdır. Yatış masraflar, ameliyat öncesi tetkikler, kullanılan ilaçlar, anestezi masrafları ve kullanılan implantların maliyeti toplanarak fiyat belirlenir. Çift taraflı protezi fiyatı hesaplanırken ikinci dizin implant masraflar eklenir. Maliyet iki katına çıkmaz. Anestezi ve otelcilik ücretleri ortak gider olarak hesaplanır. Protezin İmplant ücreti maliyete eklenir. Bu durumda çift taraflı aynı anda ameliyat olmak ayrı ayrı iki kere ameliyat olmaktan oldukça ucuzdur.

 

Diz Protezi Ameliyatı Öncesi Hazırlık Süreci

Diz protezi ameliyatından önce anestezi hazırlıkları yapılmalıdır. Kan tetkikleri, idrar tetkikleri, akciğer filmi, EKG gibi tetkikler yapılır. Enfeksiyon riski azaltmak için diş muayenesi tavsiye edilir. Dişte apse, enfeksiyon çürük gibi hastalıklar tedavi edilmelidir. İdrar yolu enfeksiyonu varsa ameliyat öncesi tedavi edilmelidir. Tırnaklarda mantar varsa cildiye muayenesi ve tedavisi yapılmalıdır. Tüm bu taramalar yapıldıktan sonra güncel röntgenler ve fizik muayene tekrar yapılır. Hastanın anestezi doktoru ile görüşmesi ve anestezi riski belirlenir. Hastanın durumuna göre genel veya lokal anestezi şeklinde karar verilir. Hazırlıklar tamamlandıktan sonra yatış yapılır.

 

Diz Protezi Ameliyatında Anestezi Seçenekleri

Diz protezi ameliyatında genel anestezi şart değildir. Belden yapılan iğnelerle bacağın uyuşturulması yöntemi sıklıkla tercih etmekteyiz.

Genel anestezi yapıldığı zaman ameliyat bitiminde hastanın şiddetli ağrısı olmaktadır. Hasta uyandığında anestezide sonlanır ve ağrı başlar. Bölgesel anestezide ise ameliyat bitiminde hastanın hiç ağrısı olmaz. Belden takılan kataterler sayesinde hastanın erken dönemde ağrısı olmaz. Bölgesel anestezi genel anesteziye göre oldukça konforlu ve rahat bir süreç sağlar. Ayrıca genel anestezi risklerinden kaçınmış oluruz. Ancak bazı hastalarda belden uyuşturma yapmak uygun olmayabilir. En uygun anestezi şekline anestezi doktoru hastaya göre karar verir.

 

Diz Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ameliyat başlamadan önce antibiyotikle ve kanama azaltıcı ilaçlar mutlaka yapılmalıdır. Diz protezi ameliyatı diz önünden 10-12 cm kesi yapılarak başlanır. Daha sonra patellar tendon ve kuadriseps tendonu açılarak diz kapağı yana devrilir. Diz kapağı çevresindeki kemik çıkıntıları temizlenir. Daha sonra menisküsler çıkarılır. Kireçlenmeler temizlenir. Uyluk kemiği ve kaval kemiği üstü ucuna testere yardımı ile kesiler yapılır. İmplantların kemiğe oturacağı simetrik bir yüzey oluşturulur. Daha sonra yumuşak doku dengesi ayarlanır. İç yan bağ ve dış yan bağın gevşekliği, eklem simetrisi kontrol edilir. Deneme protezler takılarak kontrol sağlanır. Deneme protezlerle bağların dengesi kontrol edilir. Dizin sıkı veya gevşek olması ayarlanır. Hangi boyutta implantın seçileceğine karar verilir. Daha sonra deneme protezler çıkarılır. Eklem yıkaması yapılır. Orjinal protezler açılır ve sement yardımı ile kemiği sabitlenir. Diz eklemi açıldığı şekilde anatomik olarak kapatılır.

 

Diz Protezi Aşamaları

Menisküs dejenerasyonu ve kıkırdak incelmesi.

Aşama 1:
Menisküs dejenerasyonu ve kıkırdak incelmesi.

 

Eklem kireçlenmesi ve kıkırdak kaybı.

Aşama 2:
Eklem kireçlenmesi ve kıkırdak kaybı.

 

Kireçlenmiş eklem yüzeylerinin protez öncesi temizlenmiş hali.

Aşama 3:
Kireçlenmiş eklem yüzeylerinin protez öncesi temizlenmiş hali.

 

Diz protezi takıldıktan sonraki görünüm.

Aşama 4:
Diz protezi takıldıktan sonraki görünüm.

 

Diz Protezi Ameliyatı Riskleri

Diz protezi ameliyatının riskler arasında, enfeksiyon, damarda pıhtı oluşması, kan kaybı, damar sinir hasarı, yara iyileşme problemleri sayılabilir. Ameliyat esnasında kemik kırılması nadiren görülür. Protezin gevşemesi ve aşınması gibi süreçler görülebilir. Bu riskler oldukça seyrek görülmektedir. Birçoğunun tedavisi vardır. Ameliyat sonrası erken dönemde enfeksiyon olursa yıkama işlemi geç dönemde enfeksiyon olursa protezin çıkarılması işlemi uygulanır.

 

Diz Protezi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Diz protezi sonrası yaralar 15 günde iyileşir. Bu süreçte gün aşırı yara bakımı ve pansuman yapılır. Hastane yatış süresi ortalama 2 günüdür. Hastanede yürüteç yardımı ile yürüyüşler, yatağa giriş çıkış hastaya öğretilir. Yatak içi basit ev egzersizleri gösterilir. Daha sonra hasta taburcu edilir.15 gün sonra yara kontrolü yapılır ilaçlar yenilenir. Yara temiz ise yıkama tavsiye edilir. Kas gücü yeterli hale gelen hastalar yürüteci 3-4 hafta içerisinde bırakır. Kuvvetli erkek hastalar 1 haftada bırakabilmektedir. Yürüteç kullanma süresi hastadan hastaya farklılık gösterir. Bu süreyi belirleyen en önemli şey hastanın ameliyat öncesi kondisyonudur. Genel olarak hastalar 4-6 haftalık süreçte günlük normal yaşamlarına dönerler.

 

Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi

Diz protezi ameliyatı sonrası fizik tedavi uygulanması hastanın konforunu artırır. Normal yaşama daha hızlı dönmesini sağlar. Taburcu edilirken öğretilen egzersizleri çok başarılı uygulayan hastalara fizik tedavi gerekmeyebilir. Eklem hareketi normale yakın sağlamak ve bacak kuvvetini artırmak için fizik tedavi önerilir.

 

Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Spora Dönüş

Diz protezi ameliyatından önce hastalar genellikle ağır spor yapamaz. Diz ağrısı ve hareket kaybı spor yapmayı engeller. Zaten bu ameliyatı eklem fonksiyonlarını yitirmiş hastalara uygulamaktayız. Ameliyattan 6 ay sonra eklem hareket açıklığı yeterince sağlanmış ve yumuşak doku dengesi sağlanmış hastalar spora yapmaya başlayabilirler. Ağır spor yapmak protezin ömrünü kısaltma riski vardır.

 

Genç Hastada Diz Protezi Ameliyatı

Genç hastalarda diz protezi ameliyatı yapılması tercih edilmez. Diz kireçlenmesi genç yaşta başlamışsa ameliyatsız seçenekler sonuna kadar denenir. Ancak genç yaşta kireçlenme daha az görülür. Bir travma veya eklem içi kırık kireçlenmeyi tetiklemiş olabilir. Hastanın çok ağrısı varsa, dizini hiç kullanamıyorsa genç hastalarda uzun ömürlü protezler tercih edilerek ameliyat yapılabilir.

 

Diz Protezi Ameliyatı Çift Taraflı Yapılır Mı?

Diz protezi ameliyatı çift taraflı yapılabilir. Bazı hastalar sırayla olmayı tercih ederler. Bazı hastalar ise 2 kere yatış, 2 kere anestezi tüm risklere 2 kere girilmesi yerine tek seferde her şey bitsin istemektedirler. Biz hekim olarak hastanın ameliyat öncesi tetkiklerine göre karar vermekteyiz. Kan değerleri iyiyse, hasta genel durumu iyiyse çift taraflı sıklıkla uygulamaktayız.

 

Seramik Diz Protezi Nedir?

Diz protezi yüzey seçenekleri arasında metal alaşımların dışında seramik ve oksinyum yüzeyler vardır. Metal alerjisi olan kişilerde seramik ya da oksinyum protez takılır. Seramik protezler daha uzun ömürlüdür ancak oldukça pahalıdır. Seramik ve oksinyum protezlerin sigorta ödemesi yoktur.

 

Diz Protezinin Markası Önemli Mi?

Diz protezi ameliyatında marka ve kalite oldukça önemlidir. Bu konuda uzun ömürlü ve kaliteli markalar bilinmektedir. Avrupa, Amerika, uzak doğu kaynaklı ve yerli protezler olmak üzere dört grupta sayabiliriz. Hangi marka protezi tercih edileceği ameliyat öncesi hasta ile görüşülmelidir.

 

Diz Protezinin Ömrü Ne Kadar?

Diz protezi ameliyatının beklenen yaklaşık ömrü 25-30 yıl olduğu düşünülmektedir. 15-20 yılda aşınma başlayan protezlerde vardır. 30 yıl önce takılmış hiç aşınma bulgusu olmayan protezlerde vardır. Protezin ömrünü belirleyen en önemli şey malzeme kalitesi ve uygulanma tekniğidir. Özellikle çimento ve polietilen parçaların kalitesi protezin ömrüne direkt etki eder.

 

Op. Dr. Atakan Ezici Op. Dr. Atakan Ezici  Surgical  Ortopedi İstanbul Merkezi  0536 452 53 77
5 yıldız - 'Atakan hoca 80 yaşındaki annemin iki dizine yaklaşık 15 gün önce diz protez ameliyatını gerçekleştirmiştir. Yıllardır çok büyük ağrıları vardı ameliyatan korktugu için devamlı erteliyordu taki Atakan hoca ile karşılaşana kadar ameliyattından sonra herhangi bir ağrısı dahil olmadı artık korkmadan ağrısı olmadan rahatlıkla yürüyebiliyor. Annemin hayat kalitesini yükseltmiştir kendisine ne kadar çok teşekküretsek azdır iyiki kendisini tanıdık.'

Google'da yorumu görüntülemek için tıklayınız.

 

Op. Dr. Atakan Ezici

Blog Yazarı: Op. Dr. Atakan Ezici

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı


Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

Medical Park Maltepe Hastanesi, Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

Medical Park Ataşehir Hastanesi, Kayışdağı Mah. Raci Cd. No:1 Ataşehir / İstanbul

 

Ortopedi İstanbul'un sosyal medya hesaplarını takip edin!

 

Ortopedi İstanbul mobil uygulaması güncellendi, hemen indirin!

Apple Mobil Uygulama

Google Mobil Uygulama

Huawei Mobil Uygulama

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Tüm içerikler Ortopedi İstanbul tarafından hazırlanmıştır. İzinsiz kullanması yasaktır. İzinsiz kullanması tespiti durumunda hukuki yollara başvurulacaktır.

Telif Hakkı © 2023 ALPAY TIBBİ ÖZEL SAĞLIK HİZMETLERİ w/ Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 05-10-2024 16:50:12

Whatsapp