Düşük Ayak Sendromu Nedir? Tanı ve Tedavisi

 

Düşük ayak sendromu travma sonucu veya sinir hasarı sonrasında ayak bileği yukarı hareketi (dorsifleksiyon) aktif kaybı sonucu görülür. 

 

 

Düşük Ayak Sendromu Nedir?

Ayak bileği aşağı yukarı ve içe dışa hareketi sağlayan tendonlar vardır. Ayak bileğini yukarı doğru çektiren kaslarda zayıflık ve fonksiyon kaybı gelişirse ayak bileği yukarı hareketi kısıtlanır. Geçirilmiş ameliyatlara bağlı sinir hasarı, bel fıtığı ameliyatları, kalça protezi ameliyatları sonrasında düşük ayak nadiren görülebilir. Peroneal sinir felci, direkt sinir hasarı gibi durumlarda düşük ayağa sebep olabilir.

Düşük Ayak Sendromu

 

Düşük Ayak Sendromu Tanısı

Düşük ayak klinik bir tanıdır. Radyolojik yöntemler düşük ayak tanısı koymak için değil düşük ayağın sebebini araştırmak için kullanılır. Düşük ayak tanısı için detaylı bir öykü şarttır. Geçirilmiş ameliyatlar semptomların süresi ve şiddeti tanı için önemlidir. Detaylı bir öykü alındıktan sonra fizik muayene yapılır. Ayak bileğinin hareketini sağlayan tendonlar ve kas gücü muayenesi yapılır. EMG testi düşük ayak tanı ve tedavisinde önemli bir yeri vardır. Kas gücünü, sinir hasarı derecesini ortaya koymada ve gerekirse ameliyat planlamasında EMG testi kullanılır.

 

Düşük Ayak Sendromu Tedavisi

Düşük ayak geliştiğinde semptomların kalıcı veya geçici olup olmadığına karar vermek için takip ve bazı testler yapılır. Erken dönemde fizik tedavi ve egzersizler, ortez tedavileri uygulanır. Ayak bileğini 90 derecede tutan AFO dediğimiz ortezler yürümeye yardımcıdır. Bu ortezler aynı zamanda ayak bileğinde kontraktür gelişimini de engellemek için kullanılır. Düşük ayak geri dönüşsüz olduğunda ve sinir hasarı kalıcı olduğuna karar verilirse cerrahi yöntemler uygulanır. Cerrahi yöntem olarak genellikle tendon transferleri yeterli olur. Transfer edilecek tendonlar da çalışmıyorsa veya ayak bileğinde kireçlenme gelişmiş ise bu özel durumlarda artrodez seçenekleri değerlendirilir. Tedavide amaç yere düz basan ağrısız bir ayak bileği elde etmektir.

 

Düşük Ayak Sendromu Ameliyatı

Düşük ayak ameliyatında öncelikle çalışan ve çalışmayan tendonlar muayene ve EMG ile tespit edilir. Tibialis posterior tendonu çalışıyorsa ayak bileği iç taraftan üst tarafa nakledilir. Bu sayede ayak bileği yukarı hareketi kazanılmaya çalışılır. Tibialis posterior tendonu çalışmıyorsa ve ayakta kuvvet kaybı yaygın ise artrodez yani ayak bileği dondurma ameliyatı nadir olarak uygulanır. Düşük ayağa sebep olan durum sinir sıkışması ise gevşetme, sinir kesisi ise sinirin tamiri şeklinde altta yatan sebebin tedavisi şeklinde de yapılabilir.

 

Düşük Ayak Sendromu Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Düşük ayak ameliyatında tendon transferi yapılmış ise transfer edilen tendonun kemiğe iyileşme süresi 6 haftadır. Bu süreçte ayak alçı veya atelde kalır.6.haftada atel çıkarıldıktan sonra yara kontrolü yapılır. Ayak bileği kuvvetlendirme egzersizleri ve kontrollü bir fizik tedavi süreci başlar.

 

Op. Dr. Kerem Sencan

Blog Yazarı: Op. Dr. Kerem Sencan

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı


Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

Medical Park Maltepe Hastanesi, Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

Medical Park Ataşehir Hastanesi, Kayışdağı Mah. Raci Cd. No:1 Ataşehir / İstanbul

 

Ortopedi İstanbul'un sosyal medya hesaplarını takip edin!

 

Ortopedi İstanbul mobil uygulaması güncellendi, hemen indirin!

Apple Mobil Uygulama

Google Mobil Uygulama

Huawei Mobil Uygulama

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Tüm içerikler Ortopedi İstanbul tarafından hazırlanmıştır. İzinsiz kullanması yasaktır. İzinsiz kullanması tespiti durumunda hukuki yollara başvurulacaktır.

Telif Hakkı © 2023 ALPAY TIBBİ ÖZEL SAĞLIK HİZMETLERİ w/ Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 05-10-2024 16:50:12

Whatsapp