İçindekiler:
Eklemlerde Hareket Kısıtlılığı Nedir?
Eklemlerimiz vücudumuzda hareketin sağlanmasında temel yapılardır. İki kemiğin arasında bulunan, içerdiği kıkırdak ve bağlarla birlikte hareketi sağlayan anatomik yapılarak eklem adı verilir. Çeşitli problemler nedeniyle bu anatomik yapıların bozulması ve fonksiyonlarının kaybedilmesi durumuna eklem hareket kısıtlılığı adı verilir. Eklem hareket kısıtlılıkları kısmi olabileceği gibi, tam hareket kaybı da bazı durumlarda izlenebilir.
Eklemlerde hareket kısıtlılığı ile ilgilenen iki çeşit branş vardır. Bunlar ortopedi ve fizik tedavi bölümleridir. Eklemde hareket kısıtlılığı olan hastalar öncelikle ortopedi hekimlerine başvurmalıdır. Eklemde hareket kısıtlılığının cerrahi tedavisini ortopedi hekimleri, cerrahi dışı tedavilerini ise fizik tedavi hekimleri üstlenmektedir.
Eklemlerde Hareket Kısıtlılığı Belirtileri
Vücudumuzda 2 çeşit eklem vardır. Hareketli eklemler ve hareketsiz eklemler. Mesela omuz eklemi hareketli bir eklem iken; Kafatası kemikleri arasında bulunan eklem hareketsiz bir eklemdir. Hareketli bir eklemin daha önce yaptığı fonksiyonların azalması, ağrı, şişme ve bazen de ısı artışı ile eklemlerde hareket kısıtlılığı izlenebilir.
Eklemlerde Hareket Kısıtlılığı Nedenleri
Eklemlerimizde görülen hareket kısıtlılığı için birçok faktör sayılabilir. Bu nedenlerden bazıları aşağıdaki gibi sayılabilir;
- Kırık ve Çıkık vb. Travmatik Durumlar
- Spor Yaralanmaları ve Tendon Sakatlıkları
- Eklem Enfeksiyonu (Septik Artrit)
- Kemik Enfeksiyonu (Osteomyelit)
- Romatizma Hastalıkları
- Eklem Çevresindeki Yanıklar
- Eklem Çevresi Tümörleri
Eklemlerde Hareket Kısıtlılığı Tedavisi
Eklemde hareket kısıtlılığının tedavisi, altta yatan nedenin tedavisi ile mümkün olmaktadır. Buna göre önce detaylı bir fizik muayene ve sonrasında istenecek görüntüleme yöntemleri ile hareket kısıtlılığını yaratan faktör ortaya konulmalıdır. Bununla birlikte uygun tedavi planı ortopedi ve fizik tedavi hekimlerince multidisipliner yaklaşım ile yönetilmelidir.