MR tıpta kullanılan vücuttaki doku ve organları 3 boyutlu olarak analiz eden bir görüntüleme yöntemidir. Görüntüleme esnasında hastaya herhangi bir girişim veya işlem yapılmadığı için non-invaziv bir yöntemdir. Farklı teknolojik özelliklerde MR cihazları bulunmakla ve görüntü kaliteleri değişmekle beraber hiçbirinde radyasyon yoktur.
MR cihazında protonları uyaran güçlü mıknatıslar kullanılır. Bu protonlar hücrelerin içindeki sıvıda bulunurlar. Daha sonra radyofrekans dalgaları hastaya verildiğinde protonlar hareket ettirilir. Radyofrekans uyarıları durdurulunca detektörler protonların oluşturduğu enerjiyi takip ederler. Farklı doku tipleri farklı manyetik özelliklere sahip görüntü oluştururlar ve bu sayede sağlık ekibi görüntü analizi yapar.
Görüntüleri yakalamak için hastalar büyük bir cihazın içerisine yatırılır. Görüntüsü alınması planlanan bölge koil dediğimiz bir aparatın içerisine alınır. Bu koiller görüntü elde edilebilmesi için gereklidir. Örneğin diz MR çektirmek için el bileği koili kullanılmaz.
Ortopedide MR uzuvlarımızda olan yumuşak dokuyu daha ayrıntılı görüntülemek için kullanılır. Kemik yapıyı, örneğin parçalı bir kırığı tomografi daha iyi gösterirken yumuşak dokuyu İncelemede MR daha öncelikli kullanılır. Yumuşak doku tümörleri ayrıntılandırmada MR faydalı bilgiler verir.
Tümörün büyüklüğü, davranış biçimi, komşu yapılarla ilişkisini ayrıntılı gösterir. Eklem içi yumuşak dokuları, menisküs, kıkırdak ve tendon gibi dokuları ayrıntılı olarak gösterir. Omurgada kanal içi yapıları ve hastalıkları görüntülenmesi MR ile yapılır.
MR cihazı kapalı bir cihaz olduğu için klostrofobik insanlar MR çektirmekte zorlanırlar. Çözüm olarak açık MR çekilmesi veya sakinleştirici ilaçlarla MR çektirilir.
MR çekimi 5-15 dakika zaman aldığı için randevulu çalışır. MR randevusu bulabilmek bazen zor olmaktadır. Röntgen ve tomografi çekimi çok hızlı olduğu için bekleme süresi azdır. Bu anlamda MR cihazını verimli kullanabilmek için iyi bir programlama yapmak gerekir.
MR çekimi esnasında cihaz şiddetli bir gürültü üretir. Hastalar genellikle bu gürültüden rahatsız olur. Çocuklar korktuğu için ve hareketsiz duramadığı için anestezili MR çekmek gerekebilir.
İlaçlı MR çekimlerinde, çekim öncesi verilen kontrast maddeler böbrek değerlerini etkileyebilir. Bu bağlamda böbrek rahatsızlığı olanlar ilaçlı MR öncesi mutlaka değerler kontrol edilmelidir.
MR cihazının görüntü kalitesi belirleyen birim TESLA’dır. Şu anda yaygın olarak kullanılan cihazlar 1,5 TESLA’dır. 3 TESLA cihazlar çok daha ayrıntılı ve kaliteli görüntüler verir. 3 TESLA MR’ların dokuları tarama sıklığı fazla olduğu için çok küçük tümörleri veya yapıları ayrıntılı olarak gösterir. Açık MR cihazları ise görüntü kalitesi en düşük olandır. Açık MR sadece klostrofobik kişilerde zorunlu olarak çekilmesi tavsiye edilir.
İlgili anatomik bölgenin koile yerleştirilerek alınan standart görüntülerdir. Hastaya herhangi bir girişim yapılmaz. Öncesi veya sonrası ilaç verilmez. Radyasyon veya herhangi bir yan etki yoktur.
Özellikle tümör hastalarında tümör hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için kullanılır. Kemik ve yumuşak doku kitlelerinin iyi huylu veya kötü huylu ayırıcı tanısında özellikle tercih edilir. Tümörün çekim öncesi damardan verilen ilacı yakalayarak kontrastlanma özelliğinden yararlanılır.
MR çekimi öncesi hastaya damar yolu açılır ve kontrast madde enjekte edilir. Daha sonra MR çekimi yapılarak tümörün kontrast tutup tutmadığına bakılarak raporlama yapılır. Böbrek yetmezliği olan hastalarda doktor kontrolünde sadece gerekli durumlarda dikkatlice kullanılabilir.
Artro MR eklem içi hastalıkları tespit etmede kullanılır. Örneğin omuzda veya kalçada bir kapsül hasarı, labrum yırtığı şüphesi var ise artro MR ile detaylı görüntüleme yapılır.
MR öncesi ilaç ekleme enjekte edilir. Kontrastlı MR da damardan kana enjekte edilirken, artro MR da eklem boşluğuna enjekte edilir. Olası bir labrum yırtığında kontrast madde eklem dışına çıkar ve MR da yırtık sınırları ve yeri kolaylıkla görülür.
Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.
Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77
Medical Park Maltepe Hastanesi, Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul
Medical Park Ataşehir Hastanesi, Kayışdağı Mah. Raci Cd. No:1 Ataşehir / İstanbul
Ortopedi İstanbul'un sosyal medya hesaplarını takip edin!
Ortopedi İstanbul mobil uygulaması güncellendi, hemen indirin!
Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.
Tüm içerikler Ortopedi İstanbul tarafından hazırlanmıştır. İzinsiz kullanması yasaktır. İzinsiz kullanması tespiti durumunda hukuki yollara başvurulacaktır.
Telif Hakkı © 2023 ALPAY TIBBİ ÖZEL SAĞLIK HİZMETLERİ w/ Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency
Son Güncellenme Tarihi: 05-10-2024 16:50:12