İçindekiler:
Kalçada Protez Revizyonu Nedir?
Kalçada protez revizyonu ömrü dolan veya herhangi bir sebepten gevşeme, çıkık veya enfeksiyon nedeniyle olabilir komplikasyon sonucu protezinde sorun olan hastanın yeni bir kalça eklem protezi ile değiştirilmesidir. Total kalça protez revizyonu yapılabilir veya protezin sorun olan ilgili parçası da değiştirilebilir. Kalça protez enfeksiyon nedeniyle değişim planlanmışsa 2 ameliyat gerekebilir. Aseptik gevşeme veya kalçada instabilite nedeniyle revizyon yapılıyorsa tek seansta protez başarılı bir şekilde değişim yapılır.
Kalçada Protez Revizyonu Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kalça protezi revizyonu genel anestezi veya spinal anestezi altında ameliyathanede yapılır. Ameliyat esnasında çok özellikli malzemeler gerekeceği için öncesinde hazırlıklar yapılır. Eski çıkarılacak olan protezin gevşek mi olduğu sıkı mı tutunduğu analiz edilir. Eğer sıkı tutunmuş protezi çıkarmak gerekiyorsa kemiğe osteotomi dediğimiz kontrolü kırma işlemi yapılır ve buna göre malzemeler ameliyat öncesi istenir. Eğer osteotomi gerekiyorsa kablo ile kırık fiksasyonu yapılır ve kalçayı tam kullanmak için kaynama süreci beklenir.
Kalçada Protez Revizyonu Ameliyatı Riskleri
Ameliyat sonrası enfeksiyon riski her ameliyat gibi vardır. Anestezi riski ve alerji riski milyonda 1 de olsa vardır. Ortopedinin en büyük ameliyatı olduğu için birtakım riskler vardır ancak bunlar sürekli yapıldığı için oranlar düşüktür. Bu risklerin de hepsinin tedavisi vardır.
Örneğin damarda pıhtılaşma sonucu damar tıkanıklığı riski vardır ancak kan sulandırıcı ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Enfeksiyon erken dönemde yakalanmışsa yıkama ve antibiyotikle tedavi edilir. Protezin çıkık riski vardır buda kapalı redüksiyonla tedavi edilebilir. Bu riskler ameliyat öncesi hastaya anlatılır ve eğer bu komplikasyonlarla karşılaşırsak neler yapacağımız hakkında hastaya detaylı bilgi verilir.
Total Kalça Protez Revizyonu Nedir?
Total kalça protez protezin tüm kompenentlerinin yenisiyle değiştirilmesidir. Protez asetebular kısım ve femoral kısımdan oluşur. Asetebular kısım kalçanın yuva yani soket kısmıdır. Femoral taraf ise uyluk kemiğinin içine takılan bölümdür. Revizyon amliyatında eğer uyluk yani femoral tarafta sorun yoksa sadece asetebulum dediğimiz taraf değişilir.
Eğer asetebulum dediğimiz soket kısmı sağlam femoral taraf gevşese femoral stem değişilir. Ama eğer her iki tarafta problem varsa protezin tüm parçaları değiştirilir. Protezin tüm parçaları yenilendiği bu ameliyata total kalça protez revizyonu ameliyatı denir. Enfeksiyon nedeniyle revizyon yapılıyorsa örneğin total kalça protez revizyonu yapılmak zorundadır yani tüm parçalar enfeksiyondan kurtulmak için çıkarılır.
Kalça Protez Revizyonu Cerrahisi
Kalça protez revizyon cerrahisi çok özellikli bir cerrahidir. Teknik anlamda 2 bölümden oluşur. Birinci aşama eski protezin çıkarılmasıdır. Eski protez gevşeme yapmışsa kemiğe tutunmamışsa protezi çıkarmak çok kolaydır. Protez çıkarılır ve kemikler hazırlandıktan sonra yeni protez takılması işlemine geçilir. Ancak eski protez sıkı tutunmuşsa ve çıkarmak zorundaysak bu noktada ameliyat çok farklı bir hal almaktadır.
Örneğin sıkı tutunmuş bir femoral stemi çıkarmak için kemiği kırmak ve yeniden kaynatmamız gerekmektedir. Asetebulum komponenti çıkarmak için özel el aletleri ve osteotomlar gerekir. Asetebulum polietilen lineer dediğimiz plastik kısmı çıkarmak kendi özel tekniğimiz sayesinde artık çok kolay yapılabilmektedir.
Kalça Protez Revizyonu Cerrahisi Öncesi
Kalça protez revizyonu cerrahisi öncesi planlama çok önemlidir. Revizyon öncesi röntgen çekilmeli tomografi çekilmeli ve protezin her parçası analiz edilmelidir. Kan tahlilleri yapılarak enfeksiyon olup olmadığı dışlanmalıdır. Kan tahlilleri temizse bile ameliyat esnasında doku örnekleri alınmalıdır. Protezin tüm parçaları değişmek gerekmese bile malzemeler komple önceden hazır tutulmalıdır.
Röntgende protez çevresinde lizis dediğimiz gevşeme bulguları dikkatle incelenmelidir. Enfeksiyon nedeniyle revizyon yapıyorsak hastaya tekrar ameliyat gerekebileceği ve uzun süre antibiyotik kullanması gerektiği bilgisi verilmelidir.
Kalça Protez Revizyonu Cerrahisi Sonrası
Kalça protez revizyonu cerrahisi sonrası iyileşme dönemi normal primer kalça protezine göre biraz daha meşakkatlidir. Eğer protezi çıkarmak için uyluk kemiğine kontrollü kırık yapılmışsa hastanın 4-6 hafta bacak üzerine basmaması gerekir. Kemik defekti büyük olan asetebular revizyonlu vakalarda greftleme yapılmışsa bu durumda da kaynama süresi beklenir. Hasta eğer enfeksiyon nedeniyle ameliyat edilmişse 6 hafta antibiyotik kullanması gerekir.