Kalça Ultrasonu Nedir? Ne Zaman Yapılır?

 

Kalça Ultrasonu Nedir?

Kalça ultrasonu kalça eklemi gelişim bozukluğunu tespit etmede kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Doğuştan kalça çıkığı ya da zamanla gelişebilen çıkıkların tespiti için kullanılır. Kalça ultrasonu iyonize radyasyon içermediği için bebek için zararsız kabul edilir. 

 

Kalça Ultrasonu Ne Zaman Yapılır?

Kalça ultrasonu yapılmasının uygun zamanı bebek 30-40 günlük olduktan sonra başlar 6 aylık olana kadar devam eder. Bebek 30-40 günlükten daha küçükken yapılacak olan kalça ultrasonu sağlıklı sonuç vermeyebilir.

Bebek 6 aylık olduğunda ise kemikler tam olarak oluşmaya ve yapısı oturmaya başlayacağı için kalça ultrasonu ile kalça eklemi değerlendirilemez hale gelir. 6 aylıktan daha büyük bebeklerin kalça röntgen ile değerlendirilir.

 

Kalça Ultrasonu Nasıl Yapılır?

Kalça ultrasonu için ülkemizde kullanılan en popüler yöntem Graf metodudur. Graf metodu için bebeğin yan yatırıldığı özel bir yatak sistemi vardır. Bu yatak olmadan da kalça ultrasonu yapılabilir. Kalça ultrasonu için uygun olan ultrason probu kullanılarak kalça ultrasonu yapılır.

Kalça ultrasonu yapan hekim tarafından uygun görüntüler kaydedilir. Bu kaydedilen uygun görüntüler üzerinden açı ölçümleri yapılır. Bu açılar alfa ve beta açılarıdır. Bu açılar ile kalça eklem gelişimi değerlendirilir. 

 

Kalça Ultrasonu Alfa ve Beta Açısı Değeri

Kalça ultrasonu için uygun görüntülerden elde edilecek olan alfa ve beta açısı değerleri ile kalça gelişim durumu belirlenir. Kalça ultrasonu alfa ve beta açısı normal değerleri bebeğin yaşına göre farklılık gösterir.

Yani 40 günlük bebeklerde için normal kabul edilecek bir değer 4 aylık bir bebek için normal kabul edilmeyebilir. Hem açısal değerler hem bebeğin yaşı göz önüne alınarak kalça gelişim durumu hakkında bilgi sahibi olunur. Bebeğin yaşı ve kalça gelişim durumuna göre bir anormallik tespit edilirse buna göre uygun tedavi verilir.

 

Kalça Ultrasonu Kaç Kez Yapılır?

Uygun zamanda kalça ultrasonu yapılan bir bebeğin kalçası normal olarak değerlendirildiyse, tekrar ultrason yapılmasına genellikle gerek olmaz. Eğer yapılan ultrason sonucunda sınırda değerler geldiyse 3-4 hafta sonra kalça ultrasonu tekrarı istenebilir.

Kalça ultrasonu sonucunda kalça gelişimi kötü olarak tespit edilen bebeğe genellikle ilk etapta bandaj tedavisi başlanır. Bu tedavi sürecinde kalçanın durumunu değerlendirmek için belli aralıklarla kalça ultrasonu yapılır. 

 

Kalça Ultrasonu Hangi Doktor Yapar?

Kalça ultrasonu ortopedi hekimleri ve radyoloji hekimleri tarafından yapılır. Tedavi başlanan bir bebeğin kalça ultrasonu ve tedavi takibinin ortopedi uzmanı tarafından yapılması daha yararlı olacaktır.

 


Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

Medical Park Maltepe Hastanesi, Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

Medical Park Ataşehir Hastanesi, Kayışdağı Mah. Raci Cd. No:1 Ataşehir / İstanbul

 

Ortopedi İstanbul'un sosyal medya hesaplarını takip edin!

 

Ortopedi İstanbul mobil uygulaması güncellendi, hemen indirin!

Apple Mobil Uygulama

Google Mobil Uygulama

Huawei Mobil Uygulama

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Tüm içerikler Ortopedi İstanbul tarafından hazırlanmıştır. İzinsiz kullanması yasaktır. İzinsiz kullanması tespiti durumunda hukuki yollara başvurulacaktır.

Telif Hakkı © 2023 ALPAY TIBBİ ÖZEL SAĞLIK HİZMETLERİ w/ Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 05-10-2024 16:50:12

Whatsapp