İçindekiler:
Kapalı Kırık Nedir?
Kemik kırıldığında cilt sağlam kalmışsa, yani kırılan kemiğin dışarı ile bağlantısı oluşmamışsa kapalı kırık olarak adlandırılır. Kırıkların çoğunluğu kapalı kırık olarak oluşur. Kapalı kırık ve açık kırık ayrımın yapılmasının en önemli sebebi enfeksiyon olarak söylenebilir. Kapalı kırık açık kırığa göre çok daha az enfeksiyon riski taşımaktadır.
Kapalı Kırık Tedavisi
Kapalı kırık tedavisi ameliyatsız veya ameliyat şekilde yapılabilir. Kapalı kırık tedavisi hangi kemiğin kırıldığına göre ve kırığın tipine göre değişmektedir. Röntgende kapalı kırık pozisyonuna göre ortopedi doktoru ameliyatla mı yoksa ameliyatsız mı tedavi edileceğine karar verir. Kapalı kırık, açık kırıktaki gibi antibiyotik tedavisi gerektirmez.
Kapalı Kırık Tanısı
Bir kırığa kapalı kırık denebilmesi için kemiğin dışarı ile hiç bağlantı kurmamış olması gerekmektedir. Kırık bölgenin cilt muayenesi dikkatlice yapılır. Ciltte kırıkla bağlantılı bir açılma söz konusu değilse kapalı kırık tanısı konur. Ciltte kırıkla ilişkili olmayan sıyrık tarzı ufak cilt yaralanmaları kapalı kırık tanısını değiştirmez.
Kapalı Kırık ve Açık Kırık Arasındaki Farklar
Kapalı kırık nispeten daha düşük enerjili travmalar ile oluşur. Kapalı kırık enfeksiyon riski çok daha azdır, bu nedenle ek antibiyotik tedavisine gerek yoktur. Kapalı kırık kaynama ihtimali genellikle daha yüksektir. Kapalı kırık olan kişide ek damar sinir yaralanma ihtimali açık kırığa göre genellikle daha düşüktür.
Kemik Kırığı Nedir?
Kemik kırığı kemik bütünlüğünün bozulduğu, korteks devamsızlığının görüldüğü genellikle travma sonucu kemikte oluşan hasardır. Kemik kırıldığı zaman maruz kalınan travma çevre yumuşak dokulara da hasar verebilir. Bazı durumlarda travma olmaksızın kemik tümörü de kırığa yol açabilir.