Çocuklarda Kayık Ayak (Vertikal Talus)

 

Kayık Ayak (Vertikal Talus) Nedir?

Konjenital vertikal talus, temel olarak ayakta talus adı verilen ve ayak-ayak bileği eklemini oluşturan kemiğin dizilim ve yerleşim bozukluğuna bağlı doğuştan meydana gelen ciddi bir ayak deformitesidir. Tedavi edilmediği takdirde ağrılı ve ciddi şekil bozukluğuyla karakterize, ayak problemlerine yol açan rigit flat-foot (sert düz tabanlık) ile sonuçlanır. 

 

Kayık Ayak (Vertikal Talus) Belirtileri

Konjenital vertikal talus, 10000’de 1 görülen ender bir patolojidir. Spina bifida (meningomyelosel), nöromüsküler bozukluklar (artrogripozis), ve kromozomal bozukluklarla birlikte görülme oranı yüksektir. Özellikle meningomiyelosel ile görülen vertikal talusta tedavi süreci daha problemlidir.

 

Kayık Ayak (Vertikal Talus) Tanısı

Vertikal talus en sık oblik talus ve kalkaneovalgus foot adı verilen ayak deformiteleriyle ayak arkındaki düzleşme (düz tabanlık) nedeniyle karışabilir. Ancak genel olarak oblik talus ve kalkaneovalgus ayakta deformitenin esnek olması, manipülasyon ile kolayca düzeltilebilmesi ve özel pozisyonlarda çekilecek grafilerle ayırıcı tanı yapılabilir.

 

Kayık Ayak (Vertikal Talus) Tedavisi

Vertikal talusta erken tanı sonrasında uygulanan en popüler tedavi Dobbs yöntemi olarak adlandırılan seri alçılama ve sınırlı cerrahi girişimle karakterize yöntemdir. Bu metot ile iyi sonuçlar bildirilmiştir. Ancak tedaviye geç başlanan ve Dobbs yöntemi ile sonuç alınamayan hastalarda daha geniş yumuşak doku ve kemik operasyonlarını içeren cerrahi girişimler uygulanır. Nüks, tedaviye dirençli dirençli ya da ileri yaş olgularda subtalar ekstra-artiküler artrodez (Grice-Green, Dennyson-Fulford vb.), adölesan ya da erişkinlerde üçlü artrodez, talektomi gibi daha invazif girişimler yapılabilmektedir.

 


Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

Medical Park Maltepe Hastanesi, Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

Medical Park Ataşehir Hastanesi, Kayışdağı Mah. Raci Cd. No:1 Ataşehir / İstanbul

 

Ortopedi İstanbul'un sosyal medya hesaplarını takip edin!

 

Ortopedi İstanbul mobil uygulaması güncellendi, hemen indirin!

Apple Mobil Uygulama

Google Mobil Uygulama

Huawei Mobil Uygulama

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Tüm içerikler Ortopedi İstanbul tarafından hazırlanmıştır. İzinsiz kullanması yasaktır. İzinsiz kullanması tespiti durumunda hukuki yollara başvurulacaktır.

Telif Hakkı © 2023 ALPAY TIBBİ ÖZEL SAĞLIK HİZMETLERİ w/ Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 05-10-2024 16:50:12

Whatsapp