İçindekiler:
Kayık Ayak (Vertikal Talus) Nedir?
Konjenital vertikal talus, temel olarak ayakta talus adı verilen ve ayak-ayak bileği eklemini oluşturan kemiğin dizilim ve yerleşim bozukluğuna bağlı doğuştan meydana gelen ciddi bir ayak deformitesidir. Tedavi edilmediği takdirde ağrılı ve ciddi şekil bozukluğuyla karakterize, ayak problemlerine yol açan rigit flat-foot (sert düz tabanlık) ile sonuçlanır.
Kayık Ayak (Vertikal Talus) Belirtileri
Konjenital vertikal talus, 10000’de 1 görülen ender bir patolojidir. Spina bifida (meningomyelosel), nöromüsküler bozukluklar (artrogripozis), ve kromozomal bozukluklarla birlikte görülme oranı yüksektir. Özellikle meningomiyelosel ile görülen vertikal talusta tedavi süreci daha problemlidir.
Kayık Ayak (Vertikal Talus) Tanısı
Vertikal talus en sık oblik talus ve kalkaneovalgus foot adı verilen ayak deformiteleriyle ayak arkındaki düzleşme (düz tabanlık) nedeniyle karışabilir. Ancak genel olarak oblik talus ve kalkaneovalgus ayakta deformitenin esnek olması, manipülasyon ile kolayca düzeltilebilmesi ve özel pozisyonlarda çekilecek grafilerle ayırıcı tanı yapılabilir.
Kayık Ayak (Vertikal Talus) Tedavisi
Vertikal talusta erken tanı sonrasında uygulanan en popüler tedavi Dobbs yöntemi olarak adlandırılan seri alçılama ve sınırlı cerrahi girişimle karakterize yöntemdir. Bu metot ile iyi sonuçlar bildirilmiştir. Ancak tedaviye geç başlanan ve Dobbs yöntemi ile sonuç alınamayan hastalarda daha geniş yumuşak doku ve kemik operasyonlarını içeren cerrahi girişimler uygulanır. Nüks, tedaviye dirençli dirençli ya da ileri yaş olgularda subtalar ekstra-artiküler artrodez (Grice-Green, Dennyson-Fulford vb.), adölesan ya da erişkinlerde üçlü artrodez, talektomi gibi daha invazif girişimler yapılabilmektedir.