İçindekiler:
Kemik Biyopsisi Nedir?
Biyopsi vücuttan doku örneği alınması işlemidir. Alınan doku örnekleri laboratuvarda özel yöntemler kullanılarak incelenir. İnceleme sonucunda hastalıklara tanı konması amaçlanır. Aynı zamanda tedavi sürecinde de yol gösterici olur. Biyopsi kemik dokusundan alınırsa buna kemik biyopsisi denir. Kemik biyopsisi kaplı kemik biyopsisi ve açık kemik biyopsisi şeklide yapılabilir.
Kemik biyopsisi ile kemik metastazının hangi uzak organdan sıçrama yaptığının tanısı koyulabilir.
Kapalı Kemik Biyopsisi
Kapalı kemik biyopsisi yöntemi cilt üzerine herhangi bir kesi yapmadan özel bir iğne ile kemiğe ulaşılarak kemik dokusu alınması işlemine denir. Kapalı kemik biyopsisi ile daha az miktarda doku alınır. Daha az miktarda doku alınması nedeniyle inceleme sonucunda tanı konamayabilir. Bu gibi durumlarda kapalı kemik biyopsisi sonrası açık kemik biyopsisi gerekli olabilir.
Açık Kemik Biyopsisi
Açık kemik biyopsisi cilt üzerine kesi yapıp kemik dokuya ulaşılarak hastalıklı olduğu düşünülen dokudan görerek doku örneği alınması işlemidir. Kapalı kemik biyopsisi sonucu alınan dokunun yetersiz gelmesi veya kapalı kemik biyopsisi ile tanı konamaması durumunda gerekli olabilmektedir. Bazı durumlarda direk açık kemik biyopsisi tercih edilebilmektedir.
Kemik Biyopsisi Nasıl Yapılır?
Kemik sert bir doku olduğu için kemik biyopsisi alırken yumuşak dokudan farklı olarak özel aletler kullanılır ve görüntüleme yöntemleri eşlinde yapılır. Genellikle röntgen veya skopi eşliğinde yapılır. Ameliyathanelerde kullanılan küçük portatif röntgen cihazlarına skopi denmektedir.
Bazen tomografi eşliğinde de kapalı kemik biyopsisi yapılabilmektedir. Kapalı kemik biyopsisi jamsihidi iğnesi ile yapılmaktadır. Açık kemik biyopsisi kemiğe ulaşılıp görülerek yapılır. İşlem sırasında drill, osteotom, çekiç gibi aletler kullanılır. Aynı kapalı kemik biyopsisi gibi skopi eşliğinde yapılmaktadır.
Kemik Biyopsisi Neden Yapılır?
Kemik biyopsisi kemik tümörü olduğu düşünülen hastalara kesin tanı koyabilmek için yapılır. Kemik tümörü iyi huylu veya kötü huylu olabilir. Kemik biyopsisi ile kemikteki tümörün iyi huylu mu kötü huylu mu olduğu belirlenir. Aynı zamanda hangi tümör tipi olduğu ile ilgili kesin tanı konur.
Kemik Biyopsisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kemik biyopsisi işlemi kemiğin bir duvarını zayıflattığı için, biyopsi sonrasında en az 2-3 hafta kadar biyopsi yapılan kemiği zorlayacak hareketler kısıtlanır. Örneğin kemik biyopsisi kol kemiğinden yapıldıysa omuz kol askısı verilebilir. Kemik biyopsisi bacak kemiğinden yapıldıysa koltuk değneği önerilebilir. Yara yeri için ise pansuman önerilir. Kemik biyopsisi sonrası fazla ağrı olması beklenmez.