Kemik Erimesine Bağlı Omurga Kırığı Teşhisi ve Tedavisi

 

Kemik Erimesine Bağlı Omurga Kırığı Nedir?

Kemik erimesi yaşlılığa bağlı veya sekonder sebeplere bağlı olarak kemik yapısının zayıflamasıdır. Birtakım mineral ve vitamin eksikliklerine bağlı kemik erimesi geliştiğinde kırıklara karşı yatkınlık artar. Küçük travmalara bağlı olarak bazen travma olmaksızın kemik erimesine bağlı omurgada çökme kırıkları görülür. Kemik Erimesine Bağlı Omurga Kırığı; kemik erimesine bağlı görülen bu omurga çökme kırıkları ağrıya ve omurga deformitelerine yol açar. Omurgada oluşan yükseklik kayıpları yaşlılarda yavaş yavaş gelişen kifoza sebep olur.

 

Kemik Erimesine Bağlı Omurga Kırığı Teşhisi

Sırt veya bel travmalarına bağlı olarak omurga kırıklarından şüphe edildiğinde fizik muayene ve hasta öyküsü alınır. Radyolojik değerlendirmede öncelikle röntgen çekilir. Lateral röntgen grafilerinde omurgadaki çökme kırıkları çoğu zaman görülür. İleri tetkik olarak tomografi ve MR gerekebilir. Kemik erimesine bağlı çökme kırıkları yeni olmayabilir ve tesadüfen de saptanabilir. Kırığın yeni veya eski olduğu MR görüntülemesi ve hasta öyküsünden anlaşılır. Kemik yoğunluğu ölçüm testi ise kemik erimesinin şiddetini anlamak medikal tedaviyi yönetmek ve hasta takibi için gereklidir.

 

Kemik Erimesine Bağlı Omurga Kırığı Tedavisi

Öncelikle Kemik erimesinin medikal tedavisi düzenlenmelidir. Kemik ölçüm yoğunluğu sonuçlarına göre vitamin takviyeleri, kemik erimesi ilaçları düzenlenir. Kırığın tedavisi ise korse, istirahat, ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Çökmenin fazla olduğu durumlarda, ağrıyı kontrol altına almak ve deformiteyi engellemek için cerrahi seçenekler uygulanır. Kifoplasti veya vertebroplasti cerrahi olarak omurga kemiğine çimento enjekte edilmesidir.

 

Kemik Erimesine Bağlı Omurga Kırığı Sonrası İyileşme Dönemi

Omurga kırığına cerrahi müdahale gerekmemiş ise medikal tedaviler uygulanır ve korse kullanılması önerilir.4-6 haftalık bazı durumlarda 3 aylık korse kullanımı sonrası kırığın kaynama süreci tamamlanır. Kemik erimesinin medikal takibi ise başka gelişebilecek kırıkları engellemek için ömür boyu sürer. Kırık eğer cerrahi tedavi edilmiş ise hastane taburculuk işlemi sonrası 15 gün sonra kontrol edilir. Bu sırada hastaya istirahat önerilir. Yaralar iyileştikten sonra fizik tedavi yapılması önerilir.

 

Op. Dr. Ahmet Danacı

Blog Yazarı: Op. Dr. Ahmet Danacı

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı


Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

Medical Park Maltepe Hastanesi, Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

Medical Park Ataşehir Hastanesi, Kayışdağı Mah. Raci Cd. No:1 Ataşehir / İstanbul

 

Ortopedi İstanbul'un sosyal medya hesaplarını takip edin!

 

Ortopedi İstanbul mobil uygulaması güncellendi, hemen indirin!

Apple Mobil Uygulama

Google Mobil Uygulama

Huawei Mobil Uygulama

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Tüm içerikler Ortopedi İstanbul tarafından hazırlanmıştır. İzinsiz kullanması yasaktır. İzinsiz kullanması tespiti durumunda hukuki yollara başvurulacaktır.

Telif Hakkı © 2023 ALPAY TIBBİ ÖZEL SAĞLIK HİZMETLERİ w/ Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 05-10-2024 16:50:12

Whatsapp