Latarjet ameliyatı kemik kaybının eşlik ettiği omuz öne çıkıklarının tedavisinde kullanılan cerrahi yöntemdir. Ameliyat sonrası fizik tedavi gereklidir.
İçindekiler:
Latarjet Ameliyatı Nedir?
Bu ameliyat omuz artroskopisi gibi kapalı değil açık bir cerrahi yöntemdir. Artroskopi yardımlı minimal invaziv yöntemle yapılabilir. Latarjet ameliyatı ile tekrarlayan omuz çıkıkları ve çıkık esnasında oluşmuş kemik defektleri birlikte tedavi edilir. Korakoid kemik üzerine yapışan tendonlarla birlikte glenoidin defektli bölümüne destek olarak transfer edilir.
Latarjet Ameliyatı Kimlere Uygulanır?
Tekrarlayan omuz çıkıklarında humerus başı veya glenoid dediğimiz yuva tarafında kemik yaralanmaları gelişebilir. Kemik kaybı genellikle glenoidin ön ve alt bölümünde görülür. Omuza çıkığına eşlik eden kemik kayıplarında, kompleks yumuşak doku yaralanmalarında, ve daha önce Bankart tamiri geçirmiş revizyon vakalarında, ameliyata rağmen tekrar çıkık riskinin yüksek olduğu atıcı sporlarda latarjet ameliyatı yapılır.
Latarjet Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Latarjet ameliyatında omuz ön tarafından 8-10 cm’lik bir insizyon yapılır. Korakoid kemiğe ve yapışan tendonlara ulaşılır. Korakoid kemik yapışma yerinden osteotomi yapılır. Daha sonra split ayrılmış olan subskapularis kası içinden glenoid ön tarafa bu korakoid fiksasyonu tamamlanır. Fiksasyon kanüllü vida veya korakoid plakları ile gerçekleştirilir ve skopi ile kontrol edilir. Artroskopi yardımlı ameliyatta ise klasik omuz artroskopisinde olduğu gibi kamera yardımı ile korakoid bulunur ve işlem kapalı olarak devam eder. Artroskopik yöntemde fiksasyon materyali olarak plak değil vida kullanılır.
Latarjet Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi
İzometrik olarak omuz çevresi kasların kuvvetlendirilmesi ameliyat öncesinde tavsiye edilir. Ameliyat önce de yapılan fizik tedavi ameliyat sonrası iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Ameliyat sonrası rehabilitasyon programı erken dönem koruma fazıyla başlar ve spora dönüş fazına kadar 5 aşamadan oluşur.2 haftalık erken dönem koruma bittikten sonra pasif kontrollü hareket dönemi başlar daha sonra kuvvetlendirme ve spora dönüş fazıyla tamamlanır.