Menisküs kisti tümöral doku değildir. Menisküs dejenerasyon veya yırtıkları nedeniyle; menisküs dokusunun içinde veya çevresinde gelişen içi sıvı dolu kistlere menisküs kistleri denir.
İçindekiler:
Menisküs Kisti Nedir?
Menisküs dokusunda görülen yırtık sonucu eklem sıvısı, bu yırtıktan içeri girer ve orada hapsolarak içi sıvı dolu bir kese oluşturur. Buna menisküs kisti denir.
Menisküs Kisti Çeşitleri:
- Perimeniskal Kistler: kist dokusu menisküsün içinde bulunur.
- Parameniskal Kistler: kist dokusu menisküsün çevresinde yerleşir. Örneğin Baker kisti bir parameniskal kisttir.
Menisküs kistleri; eklem içindeki diğer kist nedenleri olan, ganglion kistleri, sinovial kistler ve yumuşak doku sarkomları ile karışabilir. Bu nedenle ayrıntılı bir fizik muayene ve radyolojik inceleme yapılması gereklidir.
Menisküs Kisti Belirtileri
Menisküs kistleri bazen klinik semptom yaratırken, bazen de tamamen semptomsuz olarak devam eder. Menisküs kistlerinde görülen klinik bulgular, dizde şişlik, ağrı, eklem hassasiyeti, takılma ve atlama hissi olarak sayılabilir. Klinik bulgular kistin büyüklüğüne göre artış gösterir. Şikayetler genelde aktivite ile artar, istirahat ile azalır.
Menisküs Kisti Tanısı
Menisküs kisti klinik bulgularından bir veya birkaçı bulunan hasta ortopedi hekimleri tarafınca muayene edilir. Elde edilen muayene verileri ışığında hastadan görüntüleme tetkikleri istenir. Menisküs kistleri röntgen tetkikinde görülmez. Kistlerin tanısı; görüntüleme yöntemlerinden birisi olan MR incelemesi ile kesin olarak konulur.
Menisküs Kisti Tedavisi
Menisküs kistlerinde tedavi cerrahi dışı ve cerrahi tedavi yöntemleri olarak ikiye ayırılır.
Cerrahi Dışı Tedavi Yöntemleri:
- İstirahat, ilaç tedavisi,
- Kistin aspirasyonu ve kortizon enjeksiyonu,
- Fizik tedavi olarak sayılabilir.
Cerrahi Tedavi Yöntemleri:
- Artroskopik (kapalı yöntem) ile kistin temizlenmesi ve menisküs yırtığının tamiri.
- Açık olarak kistin çıkarılması (eksize edilmesi).
Menisküs kistlerinin operasyonu sonrasında hastanın nekahat döneminde evde ve fizyoterapist eşliğinde yapacağı egzersiz ve rehabilitasyon programı; iyileşme açısından son derece önemlidir.
Menisküs Kistleri Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Menisküs kistleri daha önce bahsettiğimiz üzere tümöral dokular değillerdir. Bu nedenle tedavi edilmedikleri taktirde kansere dönüşmeleri beklenmez.