Mikrokırık Ameliyatı Nedir? Nasıl Yapılır?

 

Mikrokırık Ameliyatı Nedir?

Mikrokırık ameliyatı hasarlı kıkırdak dokusunun onarılmasına yardımcı olmak için yapılan bir işlemdir. Mikrokırık ameliyatı eklemde kıkırdak hasarı olan bölgelerdeki çıplak kemik alanlarında ufak delikler açılarak yapılır.

Bu açılan delikler kemikte çok ufak kırıklar oluşturularak yapıldığı için mikrokırık ameliyatı denmektedir. Kemikte oluşturulan deliklerden iyileşme faktörleri çıkarak o bölgedeki hasarın onarılmasına destek olur. Hasar onarımında oluşan yeni doku tam olarak kıkırdak değildir. Kıkırdak benzeri bir yapı oluşarak hasarlı alanı doldurması beklenir.

Mikrokırık ameliyatı adında mikro geçtiği için mikrocerrahi bir işlem değildir. Kamera yardımıyla yapılan kıkırdak canlandırma işlemidir.

 

Mikrokırık Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Mikrokırık ameliyatı günümüzde genellikle her zaman kapalı şekilde yani artroskopik yapılan bir ameliyattır. Mikrokırık ameliyatı artroskopik yöntemle yapılırken, varsa hasarlı kıkırdak dokusu tamamen kaldırılır. Kaldırılan hasarlı kıkırdak altında kemiğe ulaşılır.

Mikrokırık aleti denilen ucu sivri bir alet ile kemik üzerine delikler açma yoluyla mikrokırıklar oluşturulur. İşlem tamamlandığında kemik içinden gelen ufak kanamalar ve yağlı sıvı görülmelidir.

 

Mikrokırık Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Mikrokırık ameliyatı genellikle diz ve ayak bileği ekleminde kıkırdak hasarı olan kişilere yapılır. Kıkırdak hasarının boyutu ne zaman ne sebeple gerçekleştiği gibi faktörler ameliyat sonucunu etkilemektedir. Küçük boyutlu ve yeni oluşmuş hasarlarda mikrokırık ameliyatı daha etkili olacaktır. Mikrokırık ameliyatı her yaşta cerrahi ile uygulanabilecek bir ameliyattır.

 

Mikrokırık Ameliyatı Hangi Hastalıklarda Yapılır?

Mikrokırık ameliyatı kıkırdak hasarı olan durumlarda yapılır. Kıkırdak hasarları tüm eklemlerde görülebildiği gibi mikrokırık ameliyatı daha ziyade ayak bileği ve diz eklemindeki kıkırdak hasarlarında uygulanır. Talus OCD ayak bileğinde görülen ve mikrokırık ameliyatı ile tedavi edilebilen hastalıklardan birisidir.

 

Mikrokırık Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Mikrokırık ameliyatı öncesi travmadan kaçınmak, hasarlı kıkırdak dokusundaki kaybın artmaması için dikkat edilmelidir. Bu yüzden ameliyat öncesi dönemde travmaya maruz kalınabilecek sporlardan kaçınılmalıdır. Ameliyattan sonra yük verilmeyeceği için kaslarda zayıflama gelişebilir. Bu durumu önlemek için izometrik kuadriseps kuvvetlendirme egzersizleri ameliyat öncesi dönemde başlanabilir.

 

Mikrokırık Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Mikrokırık ameliyatı sonrası hastadan ameliyat olan taraf üzerine 6 hafta gibi bir süre basmaması istenir. Hareket kısıtlılığı ve kaslarda güç kaybı olmaması için egzersizler verilir. Dengeli beslenmesi istenir. Sigara içmek doku iyileşmesini ileri derecede olumsuz etkiledi için sigara içmemesi istenir.

 

Mikrokırık Ameliyatı Sonrası Ne Kadar Zamanda İyileşirim?

Mikrokırık ameliyatı sonrası hasarlı bölgede iyileşme başlar. En iyi iyileşmeyi görebilmek için aradan 6 ila 12 ay geçmesi gerekmektedir. Hastalarla bu süre mutlaka konuşulmalıdır. Mikrokırık ameliyatı çok kısa bir sürede fayda verecek bir tedavi değildir.

 

Mikrokırık Ameliyatı Kesin Çözüm mü?

Kıkırdak doku kendini tam olarak eskisi gibi yenileyebilen bir doku değildir. Bu nedenle hasarlanan kıkırdak tam olarak eskisi gibi iyileşemeyebilir. Mikrokırık ameliyatı da bu nedenlerden ötürü her zaman için kesin çözüm olmayabilir. Mikrokırık ameliyatından fayda görmeyen hastalar için farklı tedavi seçenekleri vardır. Bunlardan biri kıkırdak nakli ameliyatlarıdır.

 

Mikrokırık Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Mikrokırık ameliyatı genellikle kapalı yöntemle yapılan bir ameliyattır. Ameliyat sırasında mikrokırıktan başka işlem yapılmayacaksa ameliyat süresi 1 saatten az olacaktır.

 

Kıkırdak hasarı olan bölge. Kıkırdak ile kaplı olmayan çıplak kemik alanı görünmekte.

Kıkırdak Hasarı

 

Mikrokırık ameliyatı işlemi yapılırken çekilmiş görüntü.

Mikrokırık Ameliyat Görüntüsü

 

Op. Dr. Ahmet Danacı

Blog Yazarı: Op. Dr. Ahmet Danacı

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı


Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

Medical Park Maltepe Hastanesi, Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

Medical Park Ataşehir Hastanesi, Kayışdağı Mah. Raci Cd. No:1 Ataşehir / İstanbul

 

Ortopedi İstanbul'un sosyal medya hesaplarını takip edin!

 

Ortopedi İstanbul mobil uygulaması güncellendi, hemen indirin!

Apple Mobil Uygulama

Google Mobil Uygulama

Huawei Mobil Uygulama

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Tüm içerikler Ortopedi İstanbul tarafından hazırlanmıştır. İzinsiz kullanması yasaktır. İzinsiz kullanması tespiti durumunda hukuki yollara başvurulacaktır.

Telif Hakkı © 2023 ALPAY TIBBİ ÖZEL SAĞLIK HİZMETLERİ w/ Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 05-10-2024 16:50:12

Whatsapp