Morton Nöroma Nedir? Tanısı ve Ameliyatı

 

Morton nöroma ayak tarak kemikleri arasında seyreden sinirlerin etrafındaki dokuların kalınlaşmasına bağlı oluşan ağrılı bir hastalıktır.

 

Morton Nöroma Nedir?

Morton nöroma bir tümör değildir. Sinirin etrafındaki doku ödemlenip, şişer ve bir yumak şeklinde fibrozisle kalınlaşır. En sık 3. ve 4. tarak kemikleri arasında görülür. Kadınlarda daha sık görülür.

 

Morton Nöroma Belirtileri

Basmakla ve dar ayakkabı giymekle artan keskin bir ağrı görülür. Yanma, uyuşukluk gibi ağrı paternleri görülebilir. Ayak tabanında tarak kemiklerinin başında basmakla artan yoğun bir ağrı görülür. Gece ağrısı genellikle görülmez. Bu sinir parmak arası bölgelerinin duyusunu aldığı için bu bölgelerde duyu kaybı ve uyuşma görülebilir.

 

Morton Nöroma Tanısı

Morton nöroma tanısı için detaylı bir hasta hikayesi sorgulanır. Kullanılan ayakkabılar, hastanın iş ve günlük yaşamı hasta hikayesinde detaylandırılır ve risk faktörleri araştırılır. Daha sonra fizik muayenede sıkıştırma testi yapılır. Özellikle tarak kemikleri arasındaki boşluklar parmakla bastırılarak hassasiyet durumu tespit edilir. Hasta hikayesi ve fizik muayene morton nöroma ile uyumlu ise ilaçlı MR istenir.

EMG testi bu hastalıkta günlük pratikte kullanılmaz. İlaçlı MR’da nöromanın yeri, büyüklüğü tespit edilir ve tanı kesinleştirilir. Çok küçük nöromalar MR’da görülmeyebilir. Morton nöroma aslında klinik bir tanıdır. Manyetik rezonansta görülemese bile klinik uyumlu ise tedaviye başlanabilir.

 

Morton Nöroma Tedavisi

Morton nöroma tedavisinde öncelik ameliyatsız tedavilerdir. Ayakkabı değişikliği, esnek ve yumuşak ayakkabıların tercih edilmesi, yarım numara büyük ayakkabı giyilmesi gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapılır. Ağrı kesici ve ödem sökücü ilaçlar, kremler, jeller uygulanır. Ödem azaltıcı fizik tedavi yöntemleri uygulanır. Sinirin çevresine kortizon enjeksiyonları yapılır. Ameliyatsız tedavilerin hiçbirinden fayda görmeyene hastaya cerrahi seçenek uygulanır.

 

Morton Nöroma Ameliyatı

Morton nöroma yeri ve büyüklüğü tespit edildikten sonra hangi tarak kemikleri arasında ise o bölgeden cerrahi yaklaşım yapılır. Genellikle ayak üst taraf 3. ve 4. tarak kemikleri arasından 2-3 cm cerrahi kesi yapılır. Tarak kemikleri arasından sinire ulaşılır ve önce gevşetme yapılır. Daha sonra sinirin ödemlenip yumaklaşmış bölümü kesilerek çıkarılır ve patolojiye gönderilir.

Bu ameliyatın sonunda parmak arası bölgede duyu kaybı olur. Bu ameliyatın doğal ve beklediğimiz bir sonucudur. Burada amaç ağrının tedavi edilmesidir. Ameliyattan sonra yara bakımı ve pansuman 15 gün sürer. Ayağın üzerine basıp normal yürümeye geçiş süreci ise 1 ayı bulur. Ameliyat sonrası süreçte esnek yumuşak ve rahat ayakkabı giyilmesi özellikle tavsiye edilir.

 

Doç. Dr. Mehmet Baydar

Blog Yazarı: Doç. Dr. Mehmet Baydar

El Cerrahisi ve Mikrocerrahi Uzmanı


Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

Medical Park Maltepe Hastanesi, Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

Medical Park Ataşehir Hastanesi, Kayışdağı Mah. Raci Cd. No:1 Ataşehir / İstanbul

 

Ortopedi İstanbul'un sosyal medya hesaplarını takip edin!

 

Ortopedi İstanbul mobil uygulaması güncellendi, hemen indirin!

Apple Mobil Uygulama

Google Mobil Uygulama

Huawei Mobil Uygulama

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Tüm içerikler Ortopedi İstanbul tarafından hazırlanmıştır. İzinsiz kullanması yasaktır. İzinsiz kullanması tespiti durumunda hukuki yollara başvurulacaktır.

Telif Hakkı © 2023 ALPAY TIBBİ ÖZEL SAĞLIK HİZMETLERİ w/ Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 05-10-2024 16:50:12

Whatsapp