Periferik Arter Hastalığı Nedir? Belirtileri? Tedavisi?

 

Periferik Arter Hastalığı (Periferik Damar Hastalığı) Nedir?

Periferik Arter Hastalığı (Periferik Damar Hastalığı) kol veya bacaklara giden atardamarlardaki daralmaya bağlı bölgelerin beslenmesinde bozulmadır. Bu damarlarında daralmasına veya kapanmasına neden olan en önemli neden yağlı plaklardır (ateroskleroz). Periferik arter hastalığı herhangi bir organda görülebileceği gibi en sık bacaklarda, sonrasında ise kollarda görülür.

 

Periferik Arter Hastalığı Tedavisi

Periferik arter hastalığı tanısı alan hastaların tedavisi kalp damar cerrahisi veya girişimsel radyoloji hekimleri tarafından uygulanmaktadır. Öncelikle kan akımını kolaylaştırmak için ilaç tedavileri başlanmalıdır. Sonrasında hastalığın ve hastanın durumuna göre, anjiyografi ile stent uygulaması veya cerrahi bypass tedavileri uygulanmaktadır. Diyabetik ayak hastalığı olan hastada periferik arter hastalığı olduğu zaman damarın açılması, şeker regülasyonu, yara bakımı, dahiliye, enfeksiyon, girişimsel radyoloji ve ortopedi doktoru multidisipliner olarak yaklaşım gösterip tedaviyi yürütür.

 

Periferik Arter Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Periferik arter hastalığında en belirgin semptom ağrıdır. Yürüme mesafesi veya ayakta kalma süresi belli bir miktarın üzerine çıktığında; bacak ağrısı, erken yorulma, oturma isteği, topallama ve kramplar görülür. Yürüme esnasında badır ağrısı gölemlenebilir.

Bu semptomlar bacak dışında uylukta ve kalça çevresinde de görülebilir. Uzun dönemde; etkilenen bacakta kıllarda dökülme, ciltte parlaklık ve şişlik, yara oluşumu ve son olarak soğukluk görülebilir. Periferik arter hastalığının bir kısmında ise herhangi bir belirti görülmeden, hastalık sinsi şekilde ilerleyebilir ve bacakta ani dolaşım kaybı izlenebilir.

 

Periferik Arter Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Periferik arter hastalığı gelişiminde en önemli sebep metabolik hastalıklar ve sigara içilmesidir. Kontrolsüz diyabet / şeker hastalığı, yüksek kolesterol, alkol kullanımı, sigara kullanımı ve yaşlılığa bağlı damarlarda daralma ve tıkanıklık görülür. Bunun neticesinde bu damarın beslediği bacak veya kol bölgesinde yukarıda bahsedilen semptomlar izlenir.

 

Periferik Arter Hastalığı Tanısı Nasıl Konulur?

Periferik arter hastalığına bağlı yukarıda bahsedilen belirtilerden bir veya birkaçına sahip olan kişiler ortopedi veya kalp damar cerrahisi hekimine başvururlar. Ayrıntılı bir fizik muayene sonrası doktorların periferik arter hastalığından şüphelenmesi sonrası görüntüleme tetkikleri istenir. Yapılan arteriyel renkli doppler ultrason veya BT anjiyografi tetkiki sonrası atardamarda kan geçişi bozukluğu görülür ve kesin tanı konulmuş olur.

 

Periferik Arter Hastalığını Önlemek İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Periferik arter hastalığının önlenmesinde en önemli faktör hastalığa neden olan faktörlerin ortadan kaldırılmasıdır. Buna göre;

  • Dengeli beslenme ile Kan şekeri kontrol altında tutulmalı.
  • Dengeli beslenme ile Kan yağları ve kolesterol kontrol altında tutulmalı.
  • Sigara ve alkol kullanımından kaçınılmalı.
  • Yüksek tansiyon hastalığı varsa tedavi edilmeli.
  • Günlük, düzenli spor ve egzersiz aktiviteleri yapılmalıdır.

 

Op. Dr. Kerem Sencan

Blog Yazarı: Op. Dr. Kerem Sencan

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı


Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

Medical Park Maltepe Hastanesi, Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

Medical Park Ataşehir Hastanesi, Kayışdağı Mah. Raci Cd. No:1 Ataşehir / İstanbul

 

Ortopedi İstanbul'un sosyal medya hesaplarını takip edin!

 

Ortopedi İstanbul mobil uygulaması güncellendi, hemen indirin!

Apple Mobil Uygulama

Google Mobil Uygulama

Huawei Mobil Uygulama

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Tüm içerikler Ortopedi İstanbul tarafından hazırlanmıştır. İzinsiz kullanması yasaktır. İzinsiz kullanması tespiti durumunda hukuki yollara başvurulacaktır.

Telif Hakkı © 2023 ALPAY TIBBİ ÖZEL SAĞLIK HİZMETLERİ w/ Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 05-10-2024 16:50:12

Whatsapp