İçindekiler:
Pes Anserin Bursiti Nedir?
Vücudumuzda bursa olarak adlandırılan dokular, yumuşak ve kemik dokular arasında yerleşen, jöle kıvamında bir yapıya sahip olan, kas ve kemik dokuları arasındaki sürtünme kuvvetlerini azaltmak işlevini gören dokulardır. Omuz, diz, dirsek gibi eklemlerin etrafında bulunurlar. Pes Anserin Bursiti dizin eklem seviyesinin 3-5 cm aşağı ve iç tarafında hamstring tendonları ile kemik arasında yerleşim gösteren bursadır.
Pes Anserin Bursiti Nedenleri
İrritasyon, travma veya enfeksiyon gibi nedenlere bağlı olarak vücutta bulundukları bölgede ağrıya neden olmaları durumunda geliştirdikleri enflamasyona bağlı olarak bursit tablosu gelişir. Kadın cinsiyet, sportif aktiviteler, diyabet hastalığı, obezite ilişkili bulunmuş risk faktörleridir.
Pes Anserin Bursiti Belirtileri
Genel olarak diz ağrısı şikayeti ile poliklinik başvurusu sırasında ayırıcı tanılar arasında değerlendirilmesi gereken hastalıklardandır. Bursit tablosu geliştiğinde genellikle dizin iç yan tarafında ağrı, kızarıklık, şişlik semptomları oluşturabilir.
Pes Anserin Bursiti Tanısı
Pes anserin bursitinin tanısı olarak muayene ve klinik ile konulmaktadır. Çoğunlukla ek tetkik ihtiyacı bulunmaz ancak özellikle enfeksiyon bulgularının (lokal ısı artışı, kızarıklık vb.) olması durumunda kan tetkiki ile değerlendirme mümkün olmaktadır. Ayırıcı tanıda diğer diz ağrısına sebep olan diz içi patolojilerinin dışında (kıkırdak zedelenmesi, plika sendromu, menisküs yaralanması, kondromalazi patella vb.), özellikle sportif açıdan aktif hasta grubunda stres kırığı değerlendirilmelidir.
Pes Anserin Bursiti Tedavisi
Pes anserin bursitinin tedavisi konservatif yöntemler ile yapılmaktadır. Başlıca öneriler; ağrıyı tetikleyen aktivitelere ara verilmesi, buz uygulanması, ağrı ve ödem giderici ilaç tedavilerinin kullanılmasıdır. Dirençli olgularda bursanın bulunduğu bölgeye enjeksiyon tedavisi de yapılabilmektedir.