Platin Çıkarma Ameliyatı Nedir? Neden Yapılır?

 

Platin Çıkarma Ameliyatı Nedir?

Önceki ortopedi ameliyatları esnasında konulan bu implantların, sonrasındaki bir dönemde çıkarılmasına implant çıkarma (platin çıkarma) ameliyatı denir. Platine çıkarma genellikle kemikten olmakla beraber, yumuşak dokudan da çıkarılabilir.

Bazı ortopedi ameliyatlarında, ameliyat esnasında implant (platin) adını verdiğimiz cerrahi malzemeler kullanılması gerekmektedir. Bu kullanılan malzemeler tıpta implant adını alırken, halk arasında ise platin olarak adlandırılabilir.

Bu implantlar genel olarak titanyum, nikel ve çelik alaşım malzemelerinden oluşmaktadır. 

 

Platin Çıkarma Ameliyatı Neden Yapılır?

Platin çıkarma ameliyatı en sık nedeni ameliyat esnasında konulan platinin (implant), kas, kemik ve tendon gibi çevre dokuları rahatsız etmesidir. Bu rahatsızlığın nedeni, bu dokuların platine sürtünmesi ile olur. Bunun neticesinde ilgili bölgede ağrı ve hareket kısıtlılığı olabilir.

Platin çıkarma ameliyatlarının ikinci en sık nedeni ise enfeksiyondur. Vücuda konulan bu implantlar bazen enfeksiyon kapabilir. Böyle bir durumda en kısa zamanda bu platinlerin çıkarılması gerekir, aksi takdirde enfeksiyon kanda yayılabilir.

Bazen de bu platinler zaten geçici olarak konulur. Yani kısa bir süre için kullanılır sonrasında görevi bitince vücuttan uzaklaştırılır. Travma cerrahisi ve deformite cerrahilerinde kullanılan eksternal fiksatörler bunun en güzel örnekleridir.

Bu nedenlerin dışında çocuk yaşta konulan implantların da çıkarılması tavsiye edilmektedir. Genelde işlevini gördükten sonra çıkarılırlar.

 

Platin Çıkarma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

İmplant çıkarma ameliyatı genelde eski ameliyat izi üzerinden yapılan kesiler ile yapılmaktadır. Önceki ameliyat esnasında kullanılan cilt kesisi ve alt kesilerin kullanımı, yumuşak dokunun zara görmemesi adına tavsiye edilir. Ameliyat esnasında önce implanta ulaşılır ve çeşitli çıkarma cihazları ve aletleri kullanılarak kemikten çıkarılır.

Platin çıkarma ameliyatı da ilk ameliyattaki gibi steril bir ameliyathane ortamında, anestezi altında yapılmalıdır.

 

Platin Çıkarma Ameliyatı Gerekli Mi?

Platin çıkarma (implant çıkarma) ameliyatının bazı hastalarda yapılması gerekli değildir hatta mümkün değildir. Örneğin diz, kalça, omuz protezi gibi eklem protezlerinde bu protezlerin çıkarılması söz konusu değildir. Ancak enfeksiyon veya gevşeme olursa değiştirme amaçlı çıkarılıp yerine yeni protezler takılabilir.

Bunun dışında kırıklarda da eğer konulan platin herhangi bir dokuyu rahatsız etmiyorsa veya enfeksiyon kapmadıysa çıkarılması gerekmez.

 

Platin Çıkarma Ameliyatı Riskleri

İmplant çıkarma (platin çıkarma) ameliyatlarında en büyük risk, platinin çıkarılamamasıdır. Kullanılan metal implantlar, yıllar içerisinde birbirine sıkıca bağlanabilir (soğuk kaynak). Böyle bir durumda implantı çıkarmak imkansız olacaktır. Ayrıca kullanılan vidaların yalama olması veya çıkarıcı malzemelerin eksik olması da implant çıkarımının başarısız olmasına neden olabilir.

Her ameliyatta olduğu gibi platin çıkarma (implant çıkarma) ameliyatında da birtakım riskler bulunur. Bunlardan ilki anestezi ile ilgili durumlardır. Çünkü implant çıkarma işlemi de yine anestezi altında yapılan bir operasyondur. 

Kırık ameliyatlarında takılan platinler, çıkarıldığı zaman yerleri boş kaldığı için tekrar kırık riski görülebilir. Böyle bir risk durumunda hastaya ameliyat sonrası belli bir süre ameliyatlı tarafa basmaması önerilir.

Bunun dışında hasta yeniden bir ameliyat olduğu için, yara yeri enfeksiyonları ve derin enfeksiyonlar nadir de olsa görülebilmektedir.

 

Platin Çıkarma Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Platin çıkarma ameliyatı hakkında net bir süre verilmesi doğru değildir.  Bu süreyi; dokunun ve konulan malzemelerin durumu değiştirir. Platin çıkarma (implant çıkarma) ameliyatı, genellikle ilk ameliyata (platinin takıldığı) göre daha kısa sürmektedir.

Ancak bazen ilk ameliyatta konulan malzemelerin çıkarılması esnasında sorun yaşanabilir. Böyle bir durumda ameliyat süresi uzayabilmekte hatta ilk ameliyata göre daha uzun sürebilmektedir. Bu nedenle kesin bir süre vermek olanaksızdır. 

 

Op. Dr. Kerem Sencan

Blog Yazarı: Op. Dr. Kerem Sencan

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı


Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

Medical Park Maltepe Hastanesi, Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

Medical Park Ataşehir Hastanesi, Kayışdağı Mah. Raci Cd. No:1 Ataşehir / İstanbul

 

Ortopedi İstanbul'un sosyal medya hesaplarını takip edin!

 

Ortopedi İstanbul mobil uygulamasını güncellendi, hemen indirin!

Apple Mobil Uygulama

Google Mobil Uygulama

Huawei Mobil Uygulama

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Tüm içerikler Ortopedi İstanbul tarafından hazırlanmıştır. İzinsiz kullanması yasaktır. İzinsiz kullanması tespiti durumunda hukuki yollara başvurulacaktır.

Telif Hakkı © 2023 ALPAY TIBBİ ÖZEL SAĞLIK HİZMETLERİ w/ Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 05-10-2024 16:50:12

Whatsapp