İçindekiler:
Reaktif Artrit Nedir?
Artritler dejeneratif, enfeksiyöz, romatolojik-otoimmün nedenlere bağlı olarak eklem ve çevresindeki dokularda izlenen, kalıcı veya geçici şişlik, ağrı, hareket kısıtlılığı yaratan hastalıklardır. Reaktif artrit ise çeşitli bakteriyel enfeksiyonlar sonrasında otoimmünite aracılı gelişen, vücudun kendine karşı geliştirdiği bir reaksiyon sonucu genellikle diz, kalça ve ayak bileği tutulumunun olabildiği bir artrit çeşididir.
Reaktif Artrit Nedenleri
İdrar yolu veya gastrointestinal sistem enfeksiyonları sonrasında otoimmüniteye bağlı olarak, vücudun kendine karşı oluşturduğu bir reaksiyon sonucunda gelişir. Bazı hastalarda üst veya alt solunum yolları enfeksiyonları da bu tabloyu oluşturabilmektedir.
Reaktif Artrit Belirtileri
Genellikle çocuk hasta grubunda daha sık karşılaştığımız reaktif artritte en sık semptomlar, halsizlik, kalça, diz veya ayak bileği eklemlerinde ağrı, hareket kısıtlılığı, şişliktir. Genel durum bozulması sık olarak eşlik etmemekle birlikte çocuklarda huzursuzluk bulunabilir.
Reaktif Artrit Tanısı
Hikayesinde 1-4 hafta önce bir idrar yolu veya gastrointestinal sistem enfeksiyonu bulunan ve yukarıda tanımlanan semptomları olan hastalarda reaktif artrit bir ön tanı olarak düşünülmektedir. Ayırıcı tanı olarak mutlaka eklem enfeksiyonuna bağlı artrit (septik artrit) sebeplerini dışlamak gerekmektedir. Bu amaçla enfeksiyon parametrelerini içeren bir kan tahlili yapılması gerekir. Kan tablosunda enfeksiyon parametrelerinin yüksekliği ve hastanın klinik durumu tanıyı koymakta yardımcı olur.
Reaktif Artrit Tedavisi
Reaktif artritin esas tedavisi semptomatik tedavidir. Hastaların yüksek bir kısmında durum kendi kendini sınırlayıcı ilerlemekle birlikte ağrı kesici ilaçların kullanılması ve istirahat ilk etapta önerilen tedavi modaliteleridir.