Robotik Protez

 

Robotik Protez Nedir?

Protez cerrahisinde kesinlik ve mükemmellik oldukça önemlidir. Bunu etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Cerrahi teknik bu faktörlerin en önemlilerinden birisidir. Bu nedenle cerrahi teknikler ve protez malzeme / dizayn teknolojisi sürekli gelişmektedir.

Robotların protezlerde kullanılması da teknolojik gelişmeler ışığında yavaş yavaş artmaktadır. Operasyonlarda kesinliği artırmak, uygulamayı mükemmelleştirmek ve protezin kullanım ömrünü arttırmak amacıyla kullanılan cihazlara protez robotları adı verilir.

Protez robotları temel olarak 2 ana parçadan oluşur;

  1. Yazılım: Navigasyon ve Planlama Yazılımı
  2. Robot: Uygulayıcı Robotik Kol

Ameliyat öncesi eklemin röntgen ve tomografi gibi verileri navigasyona girilerek istenen protez cerrahisi planlanır ve operasyon esnasında cerrahın denetimindeki robotik kol tarafından uygulanır.

 

Robotik Protez Nasıl Çalışır?

Operasyon öncesinde kişinin radyolojik verileri navigasyona girilerek planlama yapılır. Operasyonda sahayı kontrol altına almak adına sensörler çeşitli alanlara yerleştirilir.

Protez robotunun robotik kolu; operasyon sahası ve yerleştirilen sensörlerle etkileşime girer, cerrahi aletleri ve protezleri navigasyon işaretlerine ve ameliyat öncesi planlamaya göre fiziksel olarak kontrol eder, cerrahi aletleri doğru bir şekilde konumlandırarak kemik ve protezlerin hassasiyetini geliştirir.

Ayrıca protez robotu; robotik kolun bir sonraki cerrahi adımını, gerçek zamanlı verilere göre belirleyebilir. Protez robotu manuel kontrolün (konvansiyonel / klasik yöntem) neden olduğu hataların üstesinden gelebilir ve ameliyatın kesinliğini ve doğruluğunu oldukça geliştirir.

 

Robotik Protez Avantajları

Protez robotu kullanımının, geleneksel yöntemlere göre avantajı;

  • Daha kesin ve mükemmele yakın protez yerleşimi,
  • Operasyon içerisinde verdiği geri bildirim ile komplikasyonları azaltmak,
  • Kişiye özel protez yerleşimi (mesela deformiteli alt ekstremitelerde).

 

Robotik Protez Dezavantajları

Protez robotu kullanımının, geleneksel yöntemlere göre dezavantajı;

  • Maliyet artışı,
  • Öğrenme eğrisinin uzun oluşu,
  • Operasyon süresinin uzaması.

Protezlerde robot kullanımı artmasına karşın; kısa ve uzun dönem sonuçlarında, klasik yöntemlere olan avantajı net olarak kanıtlanmamıştır.

 

Robotik Protez Hangi Protezlerde Kullanılır?

  • Teorik olarak tüm ortopedik protezlerde bu robotlar kullanılabilir.
  • Bununla birlikte günümüzde en sık diz, kalça ve omuz protezi cerrahilerinde kullanılmaktadır.

 

Robotik Protez Kullanımı Pahalı Mı?

Protez robotu; pahalı bir enstrümandır. Kendi maliyeti dışında, cerrahi eğitim, yazılım güncelleme, cerrahi uygulama süresi ve bakım masrafları gibi ek maliyet kalemleri içerir. Bu nedenle klasik yöntemle yapılan protez ameliyatlarına göre daha yüksek maliyet oluşturmaktadır.

 

Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

Medical Park Maltepe Hastanesi, Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

Medical Park Ataşehir Hastanesi, Kayışdağı Mah. Raci Cd. No:1 Ataşehir / İstanbul

 

Ortopedi İstanbul'un sosyal medya hesaplarını takip edin!

 

Ortopedi İstanbul mobil uygulaması güncellendi, hemen indirin!

Apple Mobil Uygulama

Google Mobil Uygulama

Huawei Mobil Uygulama

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Tüm içerikler Ortopedi İstanbul tarafından hazırlanmıştır. İzinsiz kullanması yasaktır. İzinsiz kullanması tespiti durumunda hukuki yollara başvurulacaktır.

Telif Hakkı © 2023 ALPAY TIBBİ ÖZEL SAĞLIK HİZMETLERİ w/ Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 05-10-2024 16:50:12

Whatsapp