Röntgen (X-Ray)

 

Röntgen (X-Ray) Nedir?

Röntgen tıp alanında kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. X-ışınlarının görüntülenmek istenen bölgeden geçmesi sonucunda görüntüler elde edilir. Röntgen görüntülemesinin diğer adı x-ray görüntülemedir. Röntgen ismi x-ışınını keşfeden Wilhelm Conrad Röntgen’den gelmektedir.

Röntgen (X-Ray)

 

Röntgen (X-Ray) Nasıl Çalışır?

Röntgen cihazlarının çalışması, ışığın geçirgen olmayan cisimlerin arkasında gölge oluşturması prensibine göre çalışır. Güneşten gelen ışınlar nasıl gölge oluşturuyorsa X-ışınları da aynı şekilde gölge oluşturur. X-ışınları vücuttan belli oranda geçip vücudun arkasına ulaşabilen ışınlardır.

Gözle görülebilen ışınlar değildir. X-ışını bir kaynaktan çıkar görüntülenmek istenen bölgeden geçip arakaya ulaşarak, geçtiği orana göre arkada gölge oluşturur. Oluşan bu gölge görüntüsüne röntgen görüntüsü denmektedir.

 

Röntgen (X-Ray) Nasıl Çekilir?

Röntgen çekim süresi kısa olan bir görüntüleme yöntemidir. Aynı fotoğraf çeker gibi çekilir. Görüntülenmek istenen bölgenin arkasına kaset denilen bir plaka yerleştirilir. Plakanın tam karşısında x-ışını gönderen cihaz bulunur.

Çekim sırasında kaynaktan çıkan x-ışını görüntülenmek istenen bölgeden geçerek kasete ulaşır. Bu sayede kasette görüntü oluşur. Günümüz teknolojisi ile oluşan bu görüntü dijital ortama aktarılarak ekranda görüntünün görülmesi sağlanır. 

 

Röntgen (X-Ray) Neden Çekilir?

Röntgen hastalıkların tespiti için çekilir. Ortopedi röntgeni en sık kullanan branşlardan bir tanesidir. Göğüs hastalıkları, beyin ve sinir cerrahisi, genel cerrahi, dahiliye ve pediatri gibi branşlar tarafından da kullanılır. Ortopedi branşında röntgen neredeyse tüm hastalardan istenmektedir. Kemik değerlendirmesi için en değerli yöntemler röntgen ve röntgenle neredeyse aynı çalışma prensibine sahip tomografidir. Ortopedik rahatsızlıkların birçoğunda röntgen bulguları olur. 

Aynı zamanda röntgen çekilmesi kolay, hızlı sonuç veren bir yöntem olduğu için ortopedik birçok rahatsızlığın tespitinde ilk seçenek görüntüleme yöntemi olarak kullanılır. Kırıkların belirlenmesinde, kemik tümörlerinin tespitinde, kemik ve yumuşak dokudaki hastalıkların tespitinde, eklem kireçlenmelerinin tespitinde, akciğer hastalıklarının tespitinde sıklıkla röntgen çekilmektedir.

 

Röntgen (X-Ray) Zararlı Mı?

Röntgen çekimi x-ışınları ile yapıldığı için radyasyon içermektedir. Bir veya birkaç çekim belirgin bir zarar vermeyecektir. Fakat kısa süre içerisinde çok sayıda röntgen çekilmesi fazla radyasyon maruziyeti oluşturacağı için zararlı olacağı kabul edilir.

Bu nedenle gerekli görülmediği durumlarda sürekli röntgen çekilmemelidir. Vücutta radyasyon zararlarına daha hassas olan dokular bulunmaktadır. Bunlar üreme hücrelerinin bulunduğu kadında yumurtalıklar, erkekte testisleri ve tiroid bezidir. Röntgenin zararlı etkileri bu dokular üzerine daha fazla olabilmektedir.

 

Röntgenin (X-Ray) Zararlarından Nasıl Korunurum?

Röntgen radyasyon içeren bir çekim olduğu için fazla miktarda maruz kalmak zararlı olabilmektedir. Kurşun önlükler radyasyonun zararlı etkilerinden korunmak için kullanılırlar. Radyasyonun daha fazla zarar verebileceği dokular olan testisler, yumurtalıklar ve tiroid bezi röntgen çekimi sırasında korumaya alınabilir.

Bunun için gonad koruyucu ve tiroid koruyucu kurşun koruyucular kullanılır. Aynı şekilde çocuklarda ve gebelerde de görüntülenmek istenen bölge dışındaki yerler kurşun önlük giydirilerek koruma altına alınabilir. Gebelere ve özellikle yeni doğan bebeklere mecbur kalınmadıkça x-ışını içeren röntgen gibi tetkikler çekilmez.

 

Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

Medical Park Maltepe Hastanesi, Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

Medical Park Ataşehir Hastanesi, Kayışdağı Mah. Raci Cd. No:1 Ataşehir / İstanbul

 

Ortopedi İstanbul'un sosyal medya hesaplarını takip edin!

 

Ortopedi İstanbul mobil uygulaması güncellendi, hemen indirin!

Apple Mobil Uygulama

Google Mobil Uygulama

Huawei Mobil Uygulama

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Tüm içerikler Ortopedi İstanbul tarafından hazırlanmıştır. İzinsiz kullanması yasaktır. İzinsiz kullanması tespiti durumunda hukuki yollara başvurulacaktır.

Telif Hakkı © 2023 ALPAY TIBBİ ÖZEL SAĞLIK HİZMETLERİ w/ Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 05-10-2024 16:50:12

Whatsapp