Serebral Palsi Nedir? Tedavisi ve Ameliyatı

 

 

Serebral Palsi Nedir?

Serebral Palsi (Beyin Felci) doğum öncesi, doğum esnasında veya doğum sonrası farklı sebeplerden dolayı beyinde hasar oluşmasıdır. Bu hasar beynin farklı bölgelerinde farklı tutulumlar gösterebilir. Buna bağlı olarak kol bacak tutulumu ve fonksiyonel kayıplar hastadan hastaya farklılık gösterebilir.

Esasen yenidoğan periyodunda hastalık oluşmakla birlikte etkileri ömür boyu kalıcı olabilir.

 

Serebral Palsi Belirtileri

Serebral palsi hastalığın beynindeki tutulumuna göre farklı semptomlar gösterir. Spastik, distonik gibi farklı tipleri vardır. Hastalık çok geniş spektrumlu olup her çocuğu ayrı değerlendirmek gerekir. Genel olarak ortopedi pratiğinde en sık spastik tip görülür. Spastik tipinde farklı tutulumları ve dereceleri vardır.

Hastalık çok ağır seyredip tamamen yatalak durumda da seyredebilir. Hafif tutulumlarda ise sadece parmak ucu yürüyüş şeklinde de görülebilir. Bu durum neonatal dönemde beyinde oluşan hasarın derecesi ile alakalıdır.

 

Serebral Palsi Tanısı

Serebral palsi tanısı çocuk nörolojisi bölümü tarafından koyulur. Bu çocuklarda detaylı öykü, fizik muayene ve beyin MR sonucu tanı koyulur.

 

Serebral Palsi Tedavisi 

Çocuk nörolojisi, ortopedi ve fizik tedavi bölümü tedaviyi yürütür. Tedavi ve takip ömür boyu sürer. Kasılmaları kontrol etmek için medikal tedaviler gerekebilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavinin en önemli bölümüdür ve süreklilik gerektirir. Ortezleme, alçı, botoks gibi tedavi seçenekleri hastaya göre uygulanabilir.

Kontraktürler ve kas kısalıkları olduğu zaman gevşetme gerekebilir. Bazı durumlarda ilerleyen yaşlarda kemik ameliyatları gerekir.

 

Serebral Palsi Ameliyatı 

Serebral palsi ameliyatı aslında kol ve bacaklarda oluşan sekellerin tedavisidir. Fizik tedaviye yardımcı olmak için ameliyat yapılabileceği gibi oluşan deformiteleri de düzeltmeye yönelik ameliyatlar yapılır. Kas kasılmaları sonucu tendonlar kısalırsa uzatma işlemleri gerekir.

Kalça çıkığı görülürse buna bağlı uyluk ve leğen kemiği ameliyatları gerekebilir. Aşil tendon kısalığı görülürse aşil tendonu uzatılır. Yürüyüş bozuklukları varsa onlar düzeltilir. Bükük diz yürüyüşü varsa tendon transferleri, kemik ameliyatları ve gevşetmeler kombine şekilde yapılır.

 


Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

Medical Park Maltepe Hastanesi, Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

Medical Park Ataşehir Hastanesi, Kayışdağı Mah. Raci Cd. No:1 Ataşehir / İstanbul

 

Ortopedi İstanbul'un sosyal medya hesaplarını takip edin!

 

Ortopedi İstanbul mobil uygulaması güncellendi, hemen indirin!

Apple Mobil Uygulama

Google Mobil Uygulama

Huawei Mobil Uygulama

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Tüm içerikler Ortopedi İstanbul tarafından hazırlanmıştır. İzinsiz kullanması yasaktır. İzinsiz kullanması tespiti durumunda hukuki yollara başvurulacaktır.

Telif Hakkı © 2023 ALPAY TIBBİ ÖZEL SAĞLIK HİZMETLERİ w/ Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 05-10-2024 16:50:12

Whatsapp