Sever hastalığı ortalama 11 yaşında ortaya çıkar. Hasta polikliniğe aktivite ile artan, istirahat etmekle azalan topuk ağrısı şikayeti ile gelir. Yürürken, koşarken ağrı olur. Futbol, basketbol gibi sporların kurslarına giden çocuklarda genellikle antrenman günlerinden sonra ağrı başlar.
İçindekiler:
Sever Hastalığı Nedir?
Sever hastalığı çocukluk çağında görülen topuk ağrısı nedenlerinden bir tanesidir. Kalkaneal apofizit olarakta adlandırılır. Çocuklarda aşil tendonunun topuğa yapışma yerinde büyüme plağı bulunur. Bu büyüme plağındaki ödem ve enflamasyon durumunda sever hastalığı oluşur. Bu bölgede ödem ile birlikte mikro kırıklarda oluşabilir. Genellikle aktif spor yapan çocuklarda görülmektedir. Erkek çocuklarında daha sık görülür. Spor olarak futbol oynayanlarda daha sıktır.
Sever Hastalığı Neden Olur?
Aşil tendonu topuktaki büyüme plağına yapışır. Aşil tendonun tekrarlayan zorlu çekmesi ile birlikte büyüme plağında ödem ve enflamasyon oluşur. Bu durum sever hastalığının nedeni olarak kabul edilebilir.
Sever Hastalığı Tanısı
Muayenede topukta aşil yapışma yerine basmakla ağrı oluşur. Ağrı topuk yanlarında ve ayak tabanına doğru da hissedilebilir. Tanı genellikle muayene ve hikaye ile konur. Görüntüleme tetkiki olarak röntgen istenebilir. Çekilen röntgenlerde büyüme plağında sklerotik renk değişikliği veya mikro kırıklar görülebilir. Sever hastalığı röntgende herhangi bir belirtide vermeyebilir. Genellikle tanı için başka görüntüleme tetkikine ihtiyaç olmaz. Sever hastalığı geçmezse ayırıcı tanı açısından MR gibi ileri görüntüleme tetkikleri istenebilir.
Sever Hastalığı Tedavisi
Sever hastalığı kendi kendini sınırlayan ve iyileşebilen bir hastalıktır. Sever hastalığı ilk basamak tedavisi istirahat ve ilaç tedavisidir. Sever hastalığı tedavisinde çocuğun aktivitesi kısıtlanarak futbol, basketbol gibi sportif faaliyetlere iki aya kadar ara vermesi istendir. Ağrı kesici anti inflamatuar ilaç tedavisi başlanır. Ağrılı bölgeye belirli aralıklarla soğuk uygulanması da semptomları rahatlatacaktır. Tedaviye rağmen sever hastalığı geçmez devam eder ise, topuk yükseltici tabanlık, alçı tedavisi gibi uygulamalar faydalı olabilir. Sever hastalığının ameliyat ile bir tedavisi yoktur.
Sever Hastalığı Tekrarlar Mı?
Sever hastalığı büyüme çağında görülen bir rahatsızlıktır. Büyüme tamamlanıncaya kadar tekrar edebilir. Fakat büyüme tamamlandıktan, yani kemikteki büyüme plakları kapandıktan sonra hastalık tekrar etmez.
Sever Hastalığına Ne İyi Gelir?
Sever hastalığında ilaç dışında istirahat ve soğuk uygulama faydalı olacaktır. Rahat, düz taban olmayan, topuk kısmı hafifi yüksek ayakkabı kullanılması da faydalı olabilir.