İçindekiler:
Sinir Transferi Nedir?
Sinir sistemi merkezi ve periferik olmak üzere ikiye ayrılır. Merkezi sinir sistemi beyin ve omuriliği kapsarken vücudumuzun geri kalanında olan sinirler periferik sinir sistemine aittir. Periferik sinir sistemine ait sinirlerde çeşitli sebeplere bağlı fonksiyon kayıpları gelişebilir.
Sinir sistemine ait dokuların kendi kendilerini onarma ve tekrar işlev görme fonksiyonları oldukça sınırlıdır. Bu nedenle hasar almış sinirlerin akut dönemde tamiri, kronik dönemde ise uygun hasta ve hastalıklarda vücudun başka bir bölgesinden transferi ile tedavileri uygulanmaktadır.
Sinir Transferi Gereken Hastalıklar
Ortopedi ve travmatoloji alanında sinir transferi gerektiren temel hastalıklar; travmatik sinir yaralanmaları ve brakiyal pleksus yaralanmaları.
Travmatik sinir yaralanmaları. İş kazası, travma veya cerrahi müdahale sonrasında gelişen sinir hasarları travmatik sinir yaralanmaları olarak adlandırılır. Travma zemininde gelişen sinir yaralanmalarında eğer açık bir yara yoksa ve sinir kesici veya delici bir alet ile hasar almamış ise çoğu durumda ilk aşamada gelişen sorunlar takip edilerek sinirlerin kendini onarması beklenebilir. Takip süresinde çekilen EMG (Elektromiyografi) ile sinir hasarının türü ve ciddiyeti hakkında bilgi edinmek mümkündür.
Brakiyal Pleksus Yaralanmaları
Brakiyal pleksus boyun bölgesinde bulunan, kolun elin ve bazı göğüs bölgesi kaslarının sinirlerini taşıyan periferik sinir sistemine ait bir yapıdır. Bu bölgeye dair hasarlar zorlu normal doğum yaşayan yenidoğan bebeklerde genellikle traksiyona sekonder gelişebilir. Bu hasta grubunun dışında travmatik zeminde veya çeşitli nörolojik sorunlara sekonder olarak brakiyal pleksus hasarları gelişebilmektedir. Özellikle yenidoğan döneminde gelişen traksiyona bağlı gelişen brakiyal pleksus yaralanması olan bebeklerde uygun hasta ve yaş seçimi yapılarak sinir transferi cerrahisi yapılabilmektedir.