İçindekiler:
Torus Kırığı Nedir?
Torus kırığı çocuklarda görülen bir kırık tipidir. Torus kırığı çocuklarda genellikle el bileğinde görülür fakat el bileğine özgü bir kırık tipi değildir. Torus kırığı kompresif yükler altında oluşur. Çocuklarda kemikler tam olarak sert yapıda olmadığı için kemik kompresif yük altında ayrışmadan bütünlüğü bozulabilir. Buna torus kırığı denmektedir.
Torus Kırığı Tedavisi
Torus kırığı alçı veya atel ile tedavi edilmektedir. Tedavi süresi yaklaşık olarak 3 haftadır. Torus kırığı tam olarak iyileşebilen bir kırık tipidir. Genellikle sekel bırakmaz. Çocuğun ağrısı genellikle alçı ve atel tedavisi sonrasında 1 hafta içinde geçer. Ama tedavinin yaklaşık 3 haftaya tamamlanması gereklidir.
Torus Kırığı Tam Olarak İyileşir Mi?
Torus kırığı tam olarak iyileşebilen bir kırık tipidir. Bazen hasta doktora başvurmadan ve herhangi bir tedavi almadan da iyileşebilmektedir. İlerleyen yaşlarda daha önceden kırık geçirildiğine dair herhangi bir bulgu röntgenlerde genellikle görülmez.
Torus Kırığı Kimlerde Görülür?
Torus kırığı çocuklarda görülen bir kırık tipidir. Erişkin yaşta görülmez. Kemik gelişimi tamamlandıktan ve kemik yeterli sertliğe ulaştıktan sonra bu kırık tipi görülmez.
Torus Kırığı ile Yaş Ağaç Kırığı Aynı Mı?
Torus kırığı ve yaş ağaç kırığı çocuklarda görülür. Çocuk kırığı olarak bilinirler. Meydana geliş mekanizmaları farklıdır. Torus kırığı kompresif yükler altında oluşurken yaş ağaç kırığı makaslama kuvvetleri altında oluşur. Yaş ağaç kırığı aynı bir yaş ağaç dalının kırılması gibidir. Yaş ağaç dalını elinize alıp kırmaya çalıştığınızda bir yüzeyi kırılırken diğer yüzeyi kırılmaz ve sadece bükülür. Aynı durum çocuk kemikleri içinde geçerlidir. Kemik tam sert yapıda olmadığı için kemiğin bir yüzeyi ayrışarak kırılır ve diğer yüzeyi ayrışmaz sadece bükülür.
Çocuklarda görülen torus kırığı, önden çekilmiş röntgen görüntüsü.
Çocuklarda görülen torus kırığı, yandan çekilmiş röntgen görüntüsü.