İçindekiler:
Çarpık Bacak Ameliyatı Nedir?
Çarpık bacak ameliyatı eğri kemiklerin anestezi altında operasyonla düzeltilmesidir, çarpık bacak ameliyatı 1 saat sürer. Çarpık bacağa sebep olan kemiğin eğriliğinin en çok olduğu nokta bulunur. Bu eğriliğin tepe noktasından kemik zayıflatılır ve kontrollü kırık oluşturulur. Kemik esnetilerek düzeltme yapılır ve düzgün pozisyonda yeniden kaynatılır. Kaynama sonrası düzgün bir bacak elde edilir.
Çarpık bacak yetişkinlerde görüldüğü zaman YTO Ameliyatı uygulanır. Çarpık bacak çocuklarda görüldüğünde ise yaşa göre hesaplama yapılarak epifizyodez dediğimiz büyüme yönlendirici ameliyatlar uygulanır.
Çarpık Bacak Ameliyatı Sonrası İyileşme
Çarpık bacak derecesi çok aşırı değilse örneğin 15 derecelik eğriliğe kadar olanlar akut düzeltme ve plaklama yapılır. Tek seansta yapılan bu düzeltmede kemiğin iyileşme süresi 3-4 haftadır. Plak ile düzeltme yapılmışsa tam yük verme süresi 3 hafta sürer. Çivi ile düzeltme yapılmışsa hasta ertesi gün üzerine basıp yürüyebilir.
15 dereceden daha fazla olan eğrilikler veya ileri derecede olan kemik eğriliklerinde tedrici düzeltme tercih edilir. Kaynama problemleri ve komplikasyonlardan kaçınmak için yavaş yavaş düzeltme ve kontrollü tedavi uygundur. Bu tarz ağır kemik eğriliği veya çarpık bacaklarda ani düzeltme birtakım risklere sahiptir. Bu tedrici düzeltme gerektiren ileri derece çarpık bacak hastalarında iyileşme süresi 2-3 ayı bulabilir.
Çarpık Bacak Neden Olur?
Çarpık bacak doğuştan veya sonradan kazanılmış olabilir. Doğuştan gelen bir takım şekil bozuklukları kemiklerin düzgün büyümemesine sebep olabilir. Büyüme çekirdeğindeki bazı hastalıklar veya geçirilen travmalar sonucu kemiklerde büyüme devam ederken eğrilme görülebilir. Erişkin yaşta ise eklem kireçlenmesine bağlı bacaklarda eğrilik sonradan gelişebilir.
Çarpık Bacak Düzeltilmezse Ne Olur?
Çarpık bacak eklemlere binen asimetrik yük nedeniyle eklemde erken dejenerasyon, kıkırdak hasarları ve buna bağlı olarak erken dönem eklem ağrılarına sebep olur. Bu durum tedavi edilmezse eklem kireçlenmesine yol açar. Örneğin parantez bacak olarak bilinen çarpık bacak hastalığında diz eklemi iç tarafında erken yaşlarda yoğun diz ağrısı başar.
Bu tip bir çarpık bacak hastasında iç menisküs erken yaşta yırtılır. Dizin iç tarafında bulunan kıkırdaklar normal yaşıtlara göre ve dış taraf kıkırdak yapısına göre erken yıpranır. Asimetrik yüklenme dizin fazla ağırlık taşıyan bölümüne hasar verir. Uzun vadede diz kireçlenir ve diz protezi ameliyatı ihtiyacı normale göre daha erken oluşur. Bu çarpık bacak tedavi edilirse dizdeki yıpranma yavaşlatılır ve diz protezi ameliyatı 10-15 sene geciktirilir.
Çarpık Bacak Ameliyatsız Tedavi Edilir Mi?
Çarpık bacak ameliyatsız bir şekilde düzelmez. Kemik eğriliği mekanik bir problemdir. Aks bozukluğu dediğimiz bu durum da ameliyatsız düzelmez. Ameliyat geç olmayı tercih eden hastalarda tabanlık kullanımı bir tedavi seçeneği olarak sunulabilir.
Kilo vermek veya kilo almamak da eklemlere binen yükü azaltacağı için ameliyat olamayacak hastalara en çok önerdiğimiz tedavilerdir. Bazı kas gruplarını kuvvetlendirmek ve aralıklı olarak fizik tedavi uygulamaları da eklemleri korumak için gereklidir.
Çarpık bacak fotoğrafta belirgin olarak yansımıştır.