İçindekiler:
İlizarov Yöntemi Nedir?
İlizarov yöntemi kemikten geçirilen tellerin dışarıda birleştirilmesi ile kemikte kaynama, düzelme ve uzama sağlamaya yarayan bir ameliyattır. İlizarov yöntemi en önemli amaçlarından biri yeni kemik oluşumu (osteogenez) sağlamaktır.
Kemik uzatma, boy uzatma, kemik enfeksiyonları, kemik ve eklem deformitelerinin (eğriliklerinin) düzeltilmesi, açık kemik kırıkları, kapalı kemik kırıkları, kemik kaynamaması gibi durumlarda tedavi yöntemi olarak uygulanır. Sovyet asıllı ortopedik cerrah Gavriil İlizarov tarafından tanımlandığı için bu isimle anılmaktadır.
İlizarov Yöntemi Nasıl Yapılır?
İlizarov yöntemi yapılma şekli hastanın ihtiyacına göre bazı ufak farklılıklar gösterir. İlizarov yöntemi kemiğin belirlenen yerlerinden gönderilen tellerin dışarıda birleştirilmesi ile yapılır. Kemik içerisinden geçirilen teller dışarda metal halklar ile birleştirilerek bir sistem kurulur.
Kurulan bu sisteme fiksatör denir. Fiksatör üzerinde vida ve somunlar bulunur. Ameliyat sonrasında bu vida ve somunların belirlenen şekilde çevrilmesi ile ihtiyaca göre kemikte kaynama, düzelme ve uzama sağlanması amaçlanır.
İlizarov Yöntemi Sonrası Süreç?
İlizarov yöntemi sonrası hastanın ameliyat edilen bölgesinde dışarıda metal halkalar olacaktır. Bu metal halka ve tel sistemine fiksatör ismi verilir. İlizarov yöntemi sonrası hasta tedavisi sonlanana kadar bu fiksatör ile yaşayacaktır. İlizarov yöntemi sonrasında hastaya hastanede pansumanlarını nasıl yapacağı ve fiksatörle nasıl yaşayacağı ile ilgili bilgi verilir.
İlizarov yöntemi sonrası fiksatör üzerindeki vida ve somunlar ilk olarak ameliyat eden hekimler tarafından çevrilir. Hastanın tedavisi süresince vida ve somunları ne kadar hangi süre boyunca hangi yöne çevireceği ile ilgili eğitim verilir. Hasta düzenli aralıklarla kontrole gelir. Tedavisi tamamlanınca ilizarov fiksatörü çıkarılır.
İlizarov Yöntemi İyileşme Süresi
İlizarov yöntemi sonrası iyileşme ameliyatın yapılma nedenine göre değişmektedir. İyileşme genellikle 1,5-2 aydan önce tamamlanmaz. Bu süre hastanın ve kemiğin durumuna göre daha uzun olabilmektedir. İlizarov ameliyatı sonrası iyileşme tamamlandıktan sonra fiksatör sistemi çıkarılır.
İlizarov Yöntemi Sonrası Yürüme
İlizarov yöntemi sonrası genellikle hastanın ameliyat eden taraf üzerine kontrollü şekilde yük vererek yürümesi istenir. Hasta ilizarov yöntemi sonrası ilk günlerde koltuk değneği ile yürütülür. Sonrasında hasta duruma göre koltuk değneksizde basarak yürüyebilmektedir.
İlizarov Yöntemi Fiksatörün Durma Süresi
İlizarov yöntemi sonrasında, kurulan fiksatör sisteminin durma süresi, ameliyatın ne amaçla yapıldığına göre değişmektedir. Tedavi tamamlanmadan fiksatör sistemi çıkarılmaz. Genellikle fiksatör sistemi 1,5-2 aydan önce çıkarılmamaktadır. Tedavi ihtiyacına göre bu süre daha uzun olabilmektedir.