İçindekiler:
Spina Bifida Nedir?
Spina Bifida omuriliği etkileyen doğumsal bir hastalıktır. Nöral tüpün kapanma defekti olarak tanımlanır. Omurilik ve sinirlerin çeşitli seviyelerde kemik tarafından örtüm eksikliği temel patolojidir. Tutulum seviye olarak omurilikte ne kadar yukarı seviyede ise beklenen duyu ve motor sorunlar daha ciddi olur ve fonksiyonlar daha fazla etkilenir. Temel olarak meningosel, meningomyelosel ve spina bifida okkülta (en hafif tipi) olmak üzere üç tipi vardır.
Spina Bifida Hangi Hastalıklara Yol Açar?
Tutulum seviyesine bağlı olarak alt ekstremitede duyu ve hareket kayıpları gözlenir. Duyu ve kas gücü kaybı, eklem sertlikleri, eklemlerde hareket kısıtlılıkları, kemik deformiteleri tutulumun seviye ve şiddetine göre farklılıklar gösterir. Aynı zamanda bağırsak ve idrar problemleri de spina bifida da sık görülen problemlerdir.
Spina Bifida Hangi Ortopedik Sorunlara Yol Açar?
Spina bifidada kaslarda meydana gelen güç kaybı ve kaslar arasındaki dengesizliğe bağlı olarak çeşitli kemik deformiteleri oluşur. Tipi ve tutulum seviyesine göre şiddeti farklılık göstermekle beraber skolyoz, kifoz, kalça çıkığı, diz problemleri, pes ekinovarus / pes cavus / vertikal talus vb. ayak deformiteleri en sık görülen kemik eklem patolojileridir.
Spina Bifida Tedavisi
Spina bifida okkülta genelde tedavi gerektirmez. Ancak meningosel ve meningomyeloselde açıkta olan omurilik zarı ve sinirlerinin örtümünün doğum sonrası mümkün olan en kısa sürede sağlanması gerekir. Daha sonra erken dönemde erken dönemden itibaren fizik tedavi, ortezler, alçılama ve daha ileri yaşlarda uygun hastalarda uygulanabilecek kas ve kemik girişimleri alt ekstremite için tedavinin temelini oluşturur.