Tendon Yaralanması Nedir? Belirtileri, Tedavisi ve Ameliyatı

 

Tendon Yaralanması Nedir?

Tendon yaralanması fonksiyon kaybına yol açıyorsa cerrahi olarak tedavi edilir. Tendonlar vücudumuzda bulunan kasları kemiğe bağlayan bağ dokularıdır.

Ligamanlar kemikten kemiğe yapışırken tendonlar kastan kemiğe uzanır ve kuvvet aktarımını sağlar. Bu tendonlar künt travma veya kesici yaralanma ile veya dejeneratif zeminde yırtılmasına bağlı olarak fonksiyon kaybederler. 

 

Tendon Yaralanması Tedavisi

Tendonlarda tam kopmalar veya kesiler ameliyat gerektirir. Ancak tendonda parsiyel hasar olduğunda tendonun sağlam bölgesi fonksiyon görüyorsa ameliyatsız tedaviler uygulanabilir.

Dejeneratif zeminde gelişen tendon beslenme bozukluğuna bağlı hasarlarda ameliyatsız tedavi edilebilir. Ameliyatsız tendon tedavileri arasında ilaçlar, alçı ve atel tedavisi, fizik tedavi ve rejeneratif ortopedi yöntemleri uygulanır.

 

Tendon Yaralanması Ameliyatı

Tendonda kopma olduğunda veya ani yaralanma olduğunda tamir gerektirir. Bu tamirler genellikle açık olarak tendonların uç uca sıkı bir şekilde dikilmesi şeklindedir. Gecikmiş vakalarda tendon uçları birbirinden uzaklaşır ve tamir olanaksız hale gelebilir. Böyle durumlarda tendon transferi ameliyatı yapılır.

 

Tendon Yaralanması Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle tendon hasarı olan bölgede ağrı ve hassasiyet olur. Tendon çalışmamasına bağlı olarak tendonun bulunduğu kasta kuvvet kaybı olur. Tendonun çalıştırdığı eklemde ise aktif hareket kaybı olur. Aşil tendon kopması, kuadriseps tendon kopması gibi büyük ve kalın tendonlar hasar aldığında yaralanma bölgesinde boşluk (gap) hissedilir. Hamstring sakatlığı adale bölümünden veya tibia üst uca yapıştığı yerden tendon yaralanması olarak karşımıza çıkabilir.

 

Tendon Yaralanması Tanısı Nasıl Konulur?

Ayrıntılı fizik muayene tendon yaralanması tanısı için çok önemlidir. Tendon yaralanması röntgende görülmez bu yüzden kas gücü muayenesi ve eklem hareket açıklığı muayenesi detaylı yapılmalıdır.

Örneğin patellar tendonu kopmuş birisi düz bacak kaldırma yapamaz ve bacağını uzatamaz. Görüntüleme yöntemi olarak ultrason veya MR kullanılır. MR kesitlerinde hasarlı tendon bölgesi net olarak görüntülenir ve tedaviye başlanır.

 

Op. Dr. Ahmet Danacı

Blog Yazarı: Op. Dr. Ahmet Danacı

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı


Ortopedi İstanbul, uzman ortopedi hekimlerini bir araya getirerek kurulan multidisipliner bir ekiptir. Amacı, ortopedi alanında yüksek hasta memnuniyeti ve düşük komplikasyon oranı sağlamaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0536 452 53 77

Medical Park Maltepe Hastanesi, Cevizli Mah. Bağdat Cd. No:547 Maltepe / İstanbul

Medical Park Ataşehir Hastanesi, Kayışdağı Mah. Raci Cd. No:1 Ataşehir / İstanbul

 

Ortopedi İstanbul'un sosyal medya hesaplarını takip edin!

 

Ortopedi İstanbul mobil uygulaması güncellendi, hemen indirin!

Apple Mobil Uygulama

Google Mobil Uygulama

Huawei Mobil Uygulama

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Tüm içerikler Ortopedi İstanbul tarafından hazırlanmıştır. İzinsiz kullanması yasaktır. İzinsiz kullanması tespiti durumunda hukuki yollara başvurulacaktır.

Telif Hakkı © 2023 ALPAY TIBBİ ÖZEL SAĞLIK HİZMETLERİ w/ Ortopedi İstanbul. Tüm hakları saklıdır. | Powered by Mad Men Agency

Son Güncellenme Tarihi: 05-10-2024 16:50:12

Whatsapp