Sıvı Diz Protezi (Hidrojel) Nedir? Kalıcı Mı? Nasıl Yapılır?
İçindekiler:
Sıvı Diz Protezi (Hidrojel) Nedir?
Sıvı Diz Protezi (Hidrojel) poliklinik şartlarında lokal anestezi veya lokal anestezi olmadan da uygulanabilir. Hidrojel tedavisi 5-10 dakika sürmektedir. Sıvı diz protezi bir tür eklem içi enjeksiyon tedavisidir. Poliakrilamid denilen bir maddeden yapılır.
Eklem kireçlenmesi tedavilerinden biridir. Sıklıkla diz eklemine uygulanır. Hidrojel enjeksiyonu diz ekleminde jel kıvamında bir yapı oluşturarak emilmeden kalır. Eklem sıvısını destekleyerek eklem içinde mekanik bir bariyer oluşturur. Diz kireçlenmesine bağlı diz ağrısını azaltılmasına yardımcı olur. Tedavi yöntemi olarak tercih edilecek hastalara detaylı bilgi verilir.
Sıvı Diz Protezi (Hidrojel) Kimlere Uygulanır?
Özellikle diz eklemi kireçlenmelerinde ameliyat olmak istemeyen hastalara uygulanır. Diz eklem kireçlenmesi olup anestezi alamayacak durumda olan ve normal diz protezi ameliyatı olamayan hastalarda tedavi olarak önerilir.
Poliakrilamid hidrojel tedavisi diz kireçlenmesinin son evrede olduğu hastalara önerilmektedir. Hidrojel tedavisinin önerildiği hastaların en çok şikayet ettiği durum geçmeyen eklem ağrısı şikayetidir.
Sıvı Diz Protezi (Hidrojel) Uygulaması Ameliyat Mıdır?
Hidrojel tedavisi adı sıvı diz protezi olarak yaygınlaştığı için, ameliyat olup olmadığı konusunda kafa karışıklığı oluşmuştur. Sıvı diz protezi uygulaması bir ameliyat değildir. Eklem içerisine enjeksiyon yapılarak dizde sürtünme ve ağrıyı azaltmaya yönelik bir tedavidir.
Hastanın hastane yatışı gerekmez. Aynı gün üstüne basıp yürüyebilir. Hidrojel enjeksiyonunun yapılmasına bağlı olarak hastada herhangi bir yan etkinin gelişme ihtimali oldukça düşüktür.
Hidrojel Nasıl Yapılır?
Uygulama poliklinik şartlarında lokal anestezi altında yapılır. Hastane yatışı gerektirmez. İşlemden 3 gün önce kan sulandırıcı ilaçlar kesilir ve antibiyotik başlanır. İşlemden sonra da antibiyotiğe bir süre devam edilmesi önerilmektedir.
Hasta poliklinikte yatar pozisyonda veya oturur pozisyonda iken uygulama yapılır. Diz eklemi enjeksiyonunun ultrason eşliğinde uygulanma zorunluluğu yoktur.
Sıvı Diz Protezi (Hidrojel) Normal Protez Yerine Geçer mi?
Sıvı diz protezi normal protez ameliyatı yerine geçmez. Ortopedi İstanbul kliniği normal protez ameliyatı yerine sıvı diz protezi önermez. Bu tedavi sadece anestezi alamayacak kadar ek hastalıkları ve klinik durumu ağır kişilerde tedavi seçeneği olarak denenebilir.
Bazı sosyal medya hesaplarında ve bazı televizyon kanallarında hidrojel tedavisinin diz protezi yerine geçtiği konusunda paylaşımlar yapılmaktadır. Bu paylaşımlar ve söylemler gerçeği yansıtmamaktadır.
Sıvı Diz Protezi (Hidrojel) Uygulaması Yapılmazsa Ne Olur?
Sıvı diz protezi yapılmazsa diz ekleminde kireçlenme olduğu için ağrılar yaşam kalitesini bozmaya devam eder. Bu durum ağrı kesici ilaçlar, alternatif enjeksiyonlar ve fizik tedavi ile düzeltilmeye çalışılır. Bu tedavilerden fayda görmeyen hastaya normal diz protezi ameliyatı önerilir.
Hidrojel Tedavisi Kalıcı Mı?
Eklem içerisine enjekte edilen sıvı diz protezi vücut tarafından emilmez ve eklem içerisinde kalıcıdır. Poliakrilamid hidrojel eklem içinde kalıcı olsa da sağladığı fayda ömür boyu olmayacaktır. Nispeten yeni bir tedavi olması dolayısı ile ne kadar süre fayda sağlayacağını söylemek tam olarak mümkün değildir.
Yapılan çalışmalar hidrojel tedavisinin faydasının 10-15 yıla kadar uzayabileceğini söylemektedir. Zaman geçtikçe ve yapılan çalışmalar arttıkça daha kesin konuşmak mümkün olabilecektir.
Sıvı Diz Protezi (Hidrojel) Tekrarlamak Gerekir Mi?
Sıvı diz protezi tekrarlamak gerekmez. Sadece bir kere yapılması önerilir. Hidrojel enjeksiyonu diz eklemi içinde erimez. Bu nedenle tekrarlayan dozlarda yapılması eklem içinde gereğinden fazla madde birikmesine sebep olabilir.
Hidrojel Fiyatı Ücreti Nasıl Hesaplanır?
Sıvı diz protezi uygulamalarında kullanılan enjeksiyonlar yurtdışından ithal edilir. Euro ile ülkemize girişi olduğu için fiyatlar o gün ki döviz kurları baz alınarak hesaplanır.
Eklem Sıvı Enjeksiyonu
Eklem Sıvısı Nedir?
Eklem sıvısı, eklemlerde bulunan, eklemi oluşturan yapıları besleyen ve aynı zamanda eklem hareketlerine katkı sağlayan eklemin ana yapı taşlarından biridir. Bu sıvının içeriğindeki en önemli bileşenlerden biri hyaluronik asittir. Eklem sıvısı eklem hareketlerine mekanik katkı sağladığı gibi besleyici bir rolde oynar. Eklem sıvısının diğer bir adı sinovyal sıvıdır.
Eklem sıvısının yapısı ve miktarı eklem rahatsızlıkları ile ilgili bize bazı bilgiler verir. Eklem sıvısı eklem için hayati öneme sahiptir ve eklem çevresindeki sinovyum yapısından kaynak alır. Sinovyum içerisinde damar ağı vardır bu damar ağındaki plazmadan süzülen sıvı ekleme ulaşarak eklemi besler.
Eklem Sıvısı Neden Biter?
Eklem sıvısı aslında bitmez sadece yapısı bozularak görevini görmemeye başlar. Eklem sıvısı bitmesi tabiri halk arasında kullanılan bir tabirdir. Eklem sıvısı bitmesi aslında eklemin kireçlenmesi durumunu anlatmak için kullanılır. Eklem kireçlenmesine artroz denmektedir. Artroz eğer dizde olursa gonartroz, kalçada olursa koksartroz denir. Çoğunlukla diz eklem kireçlenmesi durumu görüldüğü için dizin sıvısı bitmiş tabiri kullanılır. Aslında diz sıvısı bitmesi diz kireçlenmesini anlatmak için kullanılan bir tabirdir. Kireçlenme durumlarında eklem sıvısının eklemdeki koruyucu ve besleyici özelliği azalır.
Eklem Sıvısı Kaybı Kimlerde Görülür?
Eklem sıvısı kaybı yani eklem kireçlenmesi genellikle orta ve ileri yaştaki kişilerde ve kadınlarda daha fazla görülür. Eklemini uzun süre fazla zorlamış kişilerde daha fazla görülür. Örnek olarak diz eklemini ele alırsak, diz eklem sıvısı bitmesi kilolu, uzun süre ağır yük taşımış, tekrarlayan diz travması geçiren kişilerde daha fazla görülmektedir.
Diz eklemi en çok eklem sıvısı kaybı yani kireçlenme görülen eklemlerden bir tanesidir. Eklem sıvısı kaybı olan eklemde ağrılar başlar, hareket ettikçe ses gelebilir, eklem hareketleri kısıtlanarak ara ara eklem şişlikleri olabilir.
Eklem Sıvısı Kaybı Belirtileri Nelerdir?
Eklem sıvısı kaybı, eklem kıkırdaklarının kalitesinin bozulması ve eklemin kireçlenmesi durumunda kullanılan bir tabirdir. Eklem sıvısı kaybı tıbbi terim olarak artroz demektir. Eklem sıvısı yani artroz durumlarında, eklemde ağrı başlar. Zaman zaman eklemde şişlikler olabilir. Eklemden hareketle takır tukur sesler gelebilir. Eklem sıvısı kaybı dizde veya kalçada olursa yol yürüme mesafesi azalır. Eklem sıvısı kaybı hayat kalitesini bozan bir rahatsızlıktır.
Eklem Sıvı Kaybı Tedavileri Nelerdir?
Eklem sıvı kaybı yani eklem kireçlenmesi tedavisi kireçlenmenin hangi evrede olduğuna göre değişmektedir. Diz eklemini ele alalım, diz eklem sıvı kaybı yani diz kireçlenmesi olan kişinin rahatsızlığı daha başlangıç aşamasında ise ağrı kesici ilaç tedavisi, çeşitli egzersizler ile şikayetler geçirilebilir. Kişi kilolu ise mutlaka kilo vermesi istenir. Buna rağmen geçmeyen şikayetler olursa eklem içi enjeksiyonlar yapılarak şikayetler rahatlatılabilir.
Asıl olarak eklem sıvısı azalması yani eklem kireçlenmesi tedavisi destek tedavisidir. Kesin olarak eklemde oluşan harabiyeti, kireçlenmeyi eskiye çevirecek bir ilaç veya bir tedavi yöntemi yoktur. Verilen tedaviler ve yapılan enjeksiyonlarla ekleme destek olunur ve eklem rahatlatılır. Son aşamadaki kireçlenme tedavisi diz kalça ve omuz gibi eklemler için eklem protez ameliyatı yapılmasıdır.
Eklem Sıvı Enjeksiyonu Nedir?
Eklem sıvı enjeksiyonu eklem sıvı kaybı yani eklem kireçlenmelerinde ekleme destek olarak şikayetleri azaltmaya yönelik uygulanan bir destek tedavi yöntemidir. Eklem sıvı enjeksiyonu denildiğinde eklem içine uygulanan hyaluronik asit akla gelir. Eklem içine uygulanan steroid, PRP ve kök hücre gibi tedaviler eklem sıvısı değildir, farklı tedavi yöntemleridir. Neredeyse her ekleme eklem sıvı enjeksiyon tedavisi uygulanabilir. Diz, kalça, omuz gibi eklemlerde eklem sıvısının karakterini arttırarak eklemleri korur ve eklem kıkırdağının onarımı için fizyolojik mekanizmaları uyarır. Bu sayede ekleme destek olarak ağrı semptomlarının azaltılmasına yardımcı olur.
Eklem Sıvı Enjeksiyonu Nasıl Yapılır?
Eklem sıvı enjeksiyonu hazır olarak üretilen preparatlar kullanılarak yapılır. Uygulama kesinlikle uzman hekim tarafından yapılmalıdır. Enjeksiyon yapılacak bölge işlem öncesinde uygun solüsyonlar ile sterilize edilir. Eklem içine bir enjektör iğne ucu yardımı ile girilir ve eklem boşluğuna eklem sıvısı yani hyaluronik asit enjekte edilir. Diz eklemini örnek olarak verirsek, kişi oturur pozisyonda veya yatar pozisyonda iken yapılabilir. Uygulama sonrasında kişi hemen yürüyebilir. Birkaç dakika süren ağrı hissi veya eklemde dolgunluk hissi olabilir. Bu geçici bir durumdur.
Eklem Sıvısını Arttırmak İçin Ne Yapmalı?
Eklem sıvısını arttırmak yani eklem kireçlenmesini önlemek veya geciktirmek için bilinen en iyi yöntem egzersiz yaparak günlük yaşamda eklemi zorlayan durumları ortadan kaldırmaktır. Diz eklemini ele alalım. Normal kemik dizilimine sahip bir kişide diz eklemini en çok zorlayan durum ekleme aşırı yük binmesi durumudur. Eklem çevresi kasların güçsüz olması diz eklemine binen yükleri arttırarak erken kireçlenmeye sebep olabilir. Bu bağlamda; kişi kilolu ise kilo vermesi, düzenli egzersiz yapması ve eklemini zorlayacak durumlardan kaçınması eklem kireçlenmesini yavaşlatacaktır.
Dize Sıvı Enjeksiyonu Neden Yapılır?
Dize sıvı enjeksiyonu yani hayluronik asit en sık eklem kireçlenmeleri durumunda uygulanır. Ağrı azaltmaya yardımcı olmak diz eklem fonksiyonlarının dahi iyi şekilde kullanılmasına destek olmak amacı ile uygulanabilmektedir.
Diz İçi Eklem Sıvı Enjeksiyonu Uygulaması
Hyaluronik Asit Dize İyi Gelir Mi?
Hyaluronik asit diz eklemine destek olarak ağrıları azaltmaya yardımcı olur. Hasarlı kıkırdak dokusundaki hasarın onarımı için fizyolojik mekanizmaları uyarır. Kabaca eklemi yağlama görevi görerek eklemin rahat ve ağrısız hareket etmesini sağlar. Çok ileri kireçlenme durumlarında çok fayda göstermez. Başlangıç ve orta evre kireçlenmelerde semptomların giderilmesine destek olur.
Hyaluronik Asiti Kimler Kullanamaz?
Eklem içi enjeksiyon şeklinde uygulanan hyaluronik asiti; ekleminde bilinen enfeksiyonu olanlar, bilinen sistemik kanama bozukluğu olanlar, enjeksiyon bölgesinde cilt enfeksiyonu olanlar, hamile kadınlar ve çocuklar ile hyaluronata karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen kişiler kullanamaz.
Diz İçin En İyi Kollajen Hangisi?
Diz eklemindeki kıkırdakta en çok bulunan kollajen tip 2 kollajendir. Kemikte tip 1 kollajen bulunmaktadır. Kıkırdak problemleri için genellikle tip 2 kollajen kullanılmaktadır.
Diz Nasıl Güçlendirilir?
Diz çevresi kasları güçlendirmek için düzenli egzersiz yapmak gereklidir. Diz çevresi kaslardan en önemlisi Quadirceps kasıdır. Diz çevresi kasları uygun egzersizlerle güçlendirirsek diz eklemini korumaya fayda sağlar. Diz ekleminde olan problemlerin iyileşme aşamasında egzersiz yaparak diz çevresi kasları güçlendirmek ciddi fayda sağlar.
Dizde Sıvı Kaybı İğnesi Yan Etkileri Var Mı?
Dizde sıvı kaybı iğnesini; ekleminde bilinen enfeksiyonu olanlar, bilinen sistemik kanama bozukluğu olanlar, enjeksiyon bölgesinde cilt enfeksiyonu olanlar, hamile kadınlar ve çocuklar ile hyaluronata karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen kişiler kullanamaz. Bu kişiler dışında kullanımlarında ciddi bir yan etki bildirilmemiştir.
Dizlerde Hyaluronik Asit Kullanılır Mı?
Dizlerde hyaluronik asit güvenle kullanılmaktadır. Eklem sıvı kaybı denilen diz eklem kireçlenmelerinde hyaluronik asit eklem içine enjeksiyon şeklinde uygulanır. Kişinin ağrı semptomlarını rahatlatmaya katkı sağlar.
Hyaluronik Asit Eklemlere İyi Gelir Mi?
Hyaluronik asit eklemlere destek olarak ağrı semptomlarının azalmasına katkı sağlar. Hasarlı kıkırdak dokusundaki iyileşmeyi uyardığı düşünülmektedir. Kabaca hareketli eklemlerde yağlama görevi yaparak eklemin daha rahat hareket etmesini sağlar ve semptomları gidermeye yardımcı olur.
Hyaluronik Asit Dizde Ne İşe Yarar?
Hyaluronik asit diz eklemine enjeksiyon yoluyla uygulanır. Eklemin optimal fizyolojik koşullarını korumasına yardımcı olur. Sinovyal sıvının karakterini arttırarak diz eklemini korur. Hasarlı kıkırdağa destek olur.
Hyaluronik Asit Ne Kadar Sürede Etki Eder?
Etki etme süresi genellikle yapıldıktan sonra aynı hafta veya takip eden birkaç hafta içinde başlar. Uygulanan üründen ürüne değişmekle birlikte etki süresi 1 yıla kadar uzayabilmektedir. Uygulama yapıldıktan sonra uygulama sahasında birkaç gün süren enjeksiyon ağrısı olabilir.
Dize Sıvı Enjekte Etmek Zararlı Mıdır?
Dize veya herhangi başka bir ekleme uygun şartlarda uygun sıvıyı enjekte etmek zararlı değildir. Sıvı enjekte edilmemesi gereken durumlar dışında güvenle sıvı enjeksiyonu yapılabilir. Sıvı enjekte edilmemesi gereken durumlar yukarıda ayrı başlık (Hyaluronik asiti kimler kullanamaz?) şeklinde verilmiştir.
Dizde Kireçlenme Sıvı Enjeksiyonu Kullanılır Mı?
Dizde kireçlenme rahatsızlığının tedavi basamaklarında hyaluronik asit dize sıvı enjeksiyonu şekilde kullanılmaktadır. Dizde oluşan ağrı semptomlarını rahatlatmaya yardımcı olur, günlük yaşam kalitesini arttırır. En çok diz kireçlenmesi rahatsızlığında kullanıldığı gibi diğer eklem kireçlenmelerinde de sıvı enjeksiyonu kullanılır.